Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bývalá přísně tajná raketová základna u Brna slouží jako zábavní areál

Veřejný zábavní areál Bunkr, jenž se nachází v malé obci Mokrá-Horákov, sloužil kdysi jako raketová základna pro zajištění vzdušné obrany města Brna. Pod statusem přísně tajné ji od roku 1978, kdy započala její výstavba, obsluhovalo na osmasedmdesát vojáků. Dnes areál slouží zejména pro rodiny s dětmi, které v něm nacházejí zábavní atrakce včetně možnosti provezení se na obrněných transportérech.

Bývalá základna protiletecké obrany v Mokré-Horákově na Brněnsku dnes nachází diametrálně odlišné využití. Do areálu se lidé přicházejí bavit a na místě pořádají narozeninové akce i svatby. O víkendu se Bunkr otevřel pro širokou veřejnost a návštěvníkům poskytl možnost nahlídnout do bývalých vojenských úkrytů, povozit se na několika bojových vozidlech či prohlédnout si staré ruské zbraně. Bunkr okupovaly kromě skupiny nadšenců Federální služby bezpečnosti Ruské federace (FSB) také postavy z Hvězdných válek a filmu Mandalorian.

Netradičný zážitek na obrněných transportérech

Návštěvníci měli možnost v Zábavním areálu Bunkr vidět hned několik bojových vozidel s různými označeními. Své vozy ukázala lidem Vojenská technika města Brna, jež na místě stroje předváděla letos již počtvrté. Mezi představené kusy patří například TATRA 813, stroj, který navzdory svému čtyřicetiletému působení pořád funguje bez jakýchkoli problémů. Ve sbírce lze podle slov organizátora a nadšence Vratislava Sedláčka nalézt opravdové klenoty. „Jedním z nejlepších strojů je Kras, což je nadrozměrný třínápravový stroj ruské výroby. Tenhle stroj se v minulosti skutečně pohyboval po silnici. Největším a nejdražším drahokamem mezi našimi stroji je však BVP-OT90, bojové vozidlo pěchoty, což je pásový stroj."

O vozech, které běžní smrtelníci nemají možnost vidět každý den, Drbně povyprávěl také nadšenec Radek Kluska. Je tu k vidění bojové vozidlo pěchoty BVP. Také se můžeme chlubit vozy s označením KRAZE, V3S Dempr a VVP1. Tyto se liší jenom výbavou bojové techniky, motoricky jsou stejné. Může z nich být cokoli, třeba sanitka i vyprošťovač. My máme velitelský vůz, ve kterém se vozíval velitel, řidič a střelec. Velitel, který ovládal vysílačky, však většinou seděl u stolu, odkud pak řídil i samotný boj."

Hvězdné války na Zemi a speciální ruské komando 

Hvězdné války, Vetřelec ale i Mandalorian. Sběratelé kostýmů z celosvětové organizace Czech Mandalorian Mercs., jež má charitativní podtext, nabízeli návštěvníkům víkendové akce v Bunkru fotografování a zkoušení prerekvizit ze slavných filmů. „Po areálu se pohybuje třeba imperiální důstojník či jiné záporné postavy, jejichž kostýmy shromažďujeme. Lidé si u nás mohli vyzkoušet simulaci sci-fi základny a vyfotit se přímo v hvězdné bráně s obrněnou rukou," řekl jeden z členů organizace Michal Mišák. 

Na místě měli možnost fanoušci vojenského vybavení zhlédnout a zkusit využít airsoftové zbraně inspirované přímo ruskou zásahovou jednotkou Federální služby bezpečnosti Ruské federace (FSB ALPHA). Naše kalašnikovy se liší jenom ráží a délkou hlavně. Přímo zbraň s označením AK105 je pak inspirována Federální službou bezpečnosti Ruské federace, FSB ALPHOU. Zároveň máme i verzi ze Slovinska, prototyp, který nikdy nešel do produkce," popsal prezentaci ruských kalašnikovů člen skupiny Specgruppa Krasnyj Nikolas Šena. 

 

V období studené války mezi vojsky Varšavské smlouvy a silami NATO bylo úkolem raketové základny v Mokré-Horákově především obránit Brno před případným nečekaným vzdušným útokem. Areál byl však devatenáct let po výstavbě, která započala v roce 1978, zakonzervován, a ve vstupu do něj lidem bránily třímetrové zdi. I díky tomu je dnes bývalá základna v téměř neporušeném stavu přístupná veřejnosti, která si v rámci zábavy může prohlédnout, jak kdysi fungovala.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky raketová základna, Brněnsko, Mokrá-Horákov, VZA Bunkr, Brno, opevnění, Star Wars, Rusko, zbraň, NATO, studená válka, Varšavská smlouva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá přísně tajná raketová základna u Brna slouží jako zábavní areál  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.