Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Teplé počasí vede k vyklízení skleníků, v Rajhradě přikládají ruku k dílu i učni

Vysoké teploty posledních dní nutí zahradníky přesunout rostliny z vyhřátých skleníků do venkovních prostor. Jinak tomu není ani na Střední zahradnické škole v Rajhradě, kde se o rostliny starají studenti oboru zahradník společně se svými mistry.

Je slunečný den a horké paprsky dopadají na zkosené střechy skleníků, které jsou oproti zimnímu období poloprázdné. „Skleníky využíváme hlavně v zimě, teď přes léto tu zůstává jen pár desítek rostlin. Jde hlavně o rostliny pokojové nebo tropické, které vyžadují extrémnější podmínky pro pěstování,“ popisuje vyučující zahradnictví Hana Kašparcová. Zbytek zeleně musejí její žáci postupně přesadit do venkovních prostor, aby rostliny v přehřátých sklenících neuhynuly.

Právě přesazování se učni věnují v posledních dnech letošního školního roku. „Práce ve sklenících je neskutečně náročná, v příštích letech chystáme rekonstrukci některých částí zahrady, během které plánujeme i stavbu nových skleníků. Ty, ve kterých nyní žáci pracují, byly postaveny už v sedmdesátých letech a v mnoha ohledech nejsou ideální. Teplota uvnitř dosahuje často až čtyřiceti pěti stupňů, při takové teplotě by rostliny uhynuly," pokračuje Kašparcová, zatímco procházela dál zahradou.

Uvnitř prosklených prostor pracuje několik žáků, kteří pečlivě přesazují odrostlé sazeničky nebo zavlažují povadlé rostliny. Provoz zahradnické školy funguje celý rok nepřetržitě, léta nevyjímaje. „Každý z učňů musí deset dní letních prázdnit obětovat práci v zahradách. Nesmí se stát, že by se v létě o rostliny nikdo nestaral,“ vysvětluje mistrová.

Přes léto na žáky čekají spíše lehké udržovací zahradní práce, díky kterým zůstanou rostliny v dobrém stavu. „Musíme se řídit koloběhem přírody, každá roční doba si žádá jiný druh práce, to musíme respektovat my i žáci,“ říká Kašparcová. Nejvíc práce čeká žáky před Vánoci, v období Dušiček a v polovině dubna, kdy škola pořádá výstavy a jarmarky pro veřejnost. Na nich místní trhovci prodávají rukodělné výrobky, potraviny nebo doma šité tašky a oblečení.

Velká horka však netrápí jen rostliny ve sklenících. Vysokými teplotami trpí také brněnská veřejná zeleň, která vyžaduje v letních měsících speciální péči. „V létě sečeme zeleň na vysoko a využíváme opakovaný posek. Některé části brněnské zeleně také ručně zavlažujeme. Jde třeba o Kapucínské terasy, Špilberk nebo prostor u Janáčkova divadla," vysvětluje Drbně ředitel organizace Veřejná zeleň města Brna Jozef Kasala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Rajhrad, Brno, skleníky, zahrady, zeleň, rostliny, skleník, Střední zahradnická škola, léto, Janáčkovo divadlo, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplé počasí vede k vyklízení skleníků, v Rajhradě přikládají ruku k dílu i učni  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.