Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Nových Mlýnech obnoví zásobní prostor, v nádržích se zachytí více vody

Na vodním díle Nové Mlýny se zásobní prostor na střední a dolní nádrži obnoví o 35 centimetrů. Výška vody se bude v průběhu roku měnit a napodobí tak přírodní kolísání hladiny. Záměr schválilo Ministerstvo životního prostředí.

Navýšení i pokles hladiny

Možnost zvýšit hladinu v nádržích až na úroveň 170,35 m n. m. v období od podzimu do zimy pomůže zajistit o devět milionů metrů krychlových vody více, než je v nádržích za současného stavu.

„Obnovení objemu střední a dolní nádrže přispěje v suchých obdobích nejen k posílení průtokového režimu v řece Dyji, ale i v ostatních vodních tocích a kanálech pod vodní nádrží. Zvýšený objem také pokryje potřeby vody pro závlahy. Bude také v období sucha více vody pro lužní lesy pod Novomlýnskými nádržemi,“ sdělil k záměru generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Obnova zásobního prostoru umožní hýbat s hladinou nádrží oběma směry, což momentálně možné není. Právě kvůli stálé výšce vody v posledních letech přitom zanikl měkký luh, což je typ nížinného lužního lesa, který je ovlivněn proudy vody a pravidelnými záplavami. „V rámci snižovaní hladiny se v nádrži vytvoří nové podmínky pro řadu společenstev, vznikne litorální pásmo, což povede k podpoře biodiverzity,“ popsal Gargulák.

Nádrže se přiblíží přírodním podmínkám

Společně s obnovou zásobního prostoru vytvoří Povodí Moravy na střední nádrži taková opatření, která zařídí, aby pohyby hladiny neměly negativní vliv na současnou faunu a flóru. Navržená pravidla manipulace s hladinou proto zohledňují dobu hnízdění ptáků. Zároveň se díky nim dosáhne zlepšení ochranných podmínek v přírodní rezervaci. 

Pohyb vody bude napodobovat změny výšky hladiny, které se dějí v přírodních podmínkách. Hladina v nádrži tak bude od poloviny května postupně klesat až na úroveň 169,85 m n. m. a opětovné napouštění odstartuje po konci října. Plánovaná manipulace zajistí, že se nové hnízdní plochy nezaplaví a v době snížení hladiny dojde k obnovení měkkých luhů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy

Štítky Nové Mlýny, nádrž, povodí, voda, hladina, Povodí Moravy (státní podnik), Dyje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Nových Mlýnech obnoví zásobní prostor, v nádržích se zachytí více vody  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.