Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zámecky park ve Slavkově prokoukne, přibudou lavičky nebo zóna pro děti

Na novou turistickou sezonu se připravuje zámek ve Slavkově u Brna, jenž nabídne návštěvníkům vylepšené zázemí. Změn doznal zvláště tamní park. Přibude bezmála devadesát nových laviček a třicet odpadkových košů. Tamější cesty získají lepší osvětlení a na své si přijdou také děti, které si užijí v herní zóně.

Nové prvky zpříjemní lidem prohlídky a procházky po jednom z největších barokních zámecký komplexů na Moravě od léta. Na odjezd z řemeslnické dílny čeká desítka zrenovovaných a nově vyrobených laviček, část už dělníci v areálu instalovali, například u spodní fontány. Podobně jako chybějící stožárové osvětlení. Světla vzniknou v horní části parku, díky čemuž bude bezpečnější odchod návštěvníků z nočních akcí a vyniknou lépe živé ploty.

V poslední fázi jsou rovněž přípravy na vznik naučné stezky, jež příchozím představí prostřednictvím informačních tabulí dlouho historii stromů, nebo nové dětské zóny. Děti si užijí na dřevěných konících či skákacích discích. „Všechny herní prvky budou z přírodního materiálu tak, aby co nejméně narušovaly ráz areálu. Každý krok pečlivě konzultujeme dozorujícími památkáři,“ popsal vedoucí odboru správy majetku, investic a rozvoje Petr Lokaj.

Práce se návštěvníků parku téměř nedotknou – prostor zůstane po celou dobu přístupný, také mobiliář se bude obměňovat postupně. „Pouze při některých fázích projektu v období od března do května se připraví na zákaz vstupu do některých částí parku z důvodu zemních prací. Vzhledem k jeho rozloze ale nepocítí výrazné omezení,“ sdělila ředitelka Zámku Slavkov – Austerlitz Eva Oubělická.

Náklady na úpravy komplexu činí sedm milionů korun, pět milionů pokryla dotace z evropských fondů. Zámecký park i přilehlé okolí objektu se v posledních třech letech výrazně proměnilo. Po náročných sanačních pracích se zpřístupnily zámecké valy. V severní části parku se také podařilo obnovit a zachránit původní barokní zeď v délce čtyři sta metrů. Ve spodní části září replika původního čínského altánu. Zámek je také jako jeden z mála památek na jižní Moravě vybaven výtahem do hlavních prohlídkových tras a koncertních sálů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zámek Slavkov

Štítky Památka, Slavkov, Úprava, Turisté, Zámek, Slavkov u Brna, Morava, Petr Lokaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámecky park ve Slavkově prokoukne, přibudou lavičky nebo zóna pro děti  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.