Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V brněnské zoo se vyklubala první mláďata ohroženého papouška

Po jednadvaceti letech chovu se v brněnské zoo poprvé narodila mláďata ohroženého papouška nestora keu. Pár Ulfine a Robin zplodil po letech soužití dva potomky. Měsíc stará papouščí mláďata patří k jednomu z nejchytřejších druhů ptáků na světě.

Ve volné přírodě žije nestor kea vysoko v chladných novozélandských horách. Jedná se o společenský druh, který může žít v páru i v polyandrickém svazku, kdy se dominantní samice páří s více samci. Je to společenský druh, který se v přírodě často pohybuje i ve velkých skupinách. Hnízdí zejména na zemi v jeskyních. Samice snese až čtyři bílá vejce, na kterých sedí necelý měsíc. V minulém století byli na Novém Zélandu považováni farmáři za škodnou, loveni a hrozilo jim dokonce vyhynutí. Dnes patří k ohroženým druhům, jsou chováni v mnoha evropských zoologických zahradách včetně České republiky. Najdete je kromě Brna také v Praze, Plzni, Liberci a Lešné.

Ve volné přírodě žije druh nestora keu v oblasti novozélandských hor, v Brně se první zástupce těchto opeřenců objevil v roce 2000. Vlastních odchovaných mláďat se ale zoologická zahrada dočkala až letos, kdy ji papouščí partneři Ulfine a Robin obohatili o dva přírůstky.

První náznaky zdařilého odchovu se v brněnské zoo objevily v lednu. „Pozorovali jsme časté páření, od února si samice výrazně bránila přístup do hnízda a ve druhé polovině února už byly slyšet první zvukové projevy mláďat,“ vysvětlila chovatelka Jana Moravcová.

Čtyřletá Ulfine a dvacetiletý Robin tvoří chovný pár od roku 2018. Ačkoli je dělí velký věkový rozdíl, na páření podle chovatelů vliv nemá. Pro odchov je totiž nejdůležitější především harmonizace páru, která může v některých případech trvat i několik let.

Dosavadní pokusy o páření a hnízdění papoušků byly proto i přes snahy chovatelů neúspěšné. „Každý rok už od prosince dáváme samici do expozice větvičky a stébla na vytvoření hnízda,“ přiblížila situaci Moravcová. Dvě letošní únorová mláďata proto vyvolávají mezi chovateli nadšení.

Nestoři nepatří pro své olivově zelené zbarvení k výrazným druhům, jejich schopnosti je ale řadí mezi nejvynalézavější a nejchytřejší ptáky na světě. „Pracovat s tímto druhem pro mne byla už od začátku velká výzva a z mláďat máme opravdu nesmírnou radost,“ popsal brněnský kurátor ptáků Petr Suvorov.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Brno

Štítky zoo, papoušci, nestor kea, Brno, Zoologická zahrada Brno, papoušek, příroda, ptáci, Jana Moravcová, zoologická zahrada, Lešná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské zoo se vyklubala první mláďata ohroženého papouška  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.