Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnské ovce vzdorovaly lidské přesile obdivuhodně dlouho. Vymstila se jim nenažranost

Hra na kočku a myš. Takto by se daly shrnout události posledních dní mezi stádečkem zatoulaných ovcí na jedné straně a brněnskými strážníky, pracovníky kamenolomu a zaměstnanci zoologické zahrady na straně druhé. Ovce nerovný boj nakonec prohrály. Přesto se ve hře o svobodu pohybu držely obdivuhodně dlouho. Rozhodujícím manévrem byla lest s pamlsky.

Stádo čtyř ovcí ohrožovalo řidiče u frekventované silnice v Bystrcké ulici již delší dobu. Strážníci je sice již v minulosti několikrát naháněli a urgovali majitelku, aby ovce řádně zabezpečila, ta však o zvířata dlouhodobě nejevila zájem a ovce tak měly neustálou svobodu k výpadům do okolí.

Tomuto bezvládí je nyní konec.

Nerovný souboj

Strážníci se do boje za definitivní odchyt vydali s posilami v podobě pracovníků zoologické zahrady a zaměstnanců kamenolomu.

Místem souboje se stal Komínský vrch a jeho okolí. Ovcím přitom hrál členitý a náročný terén výrazně do karet. Obratná zvířata tak v klíčových okamžicích vždy unikla po strmých kamenitých a pro člověka těžko dostupných srázech.

Do této chvíle tak ovce v souboji s člověkem držely těsné vedení. Ne na dlouho.

Žrádlo se vymstilo

Lidé proto museli změnit strategii boje. Rychlost a obratnost ovcí a jejich znalost terénu jim nedávala moc šancí na úspěch v otevřené hře na honěnou. Do hry se musela vložit vychytralost.

Strážníci požádali správce lomu, aby ovcím několik dní nabízel pamlsky. Ovce lest doslova sežraly. Den co den si přicházely pro výslužku až zkrotly natolik, že si potravu braly rovnou z ruky.

Strážníci a zaměstnanci kamenolomu navíc mezitím postavili provizorní ohradu, která ovcím přehradila únikovou trasu. Za ovcemi tak spadla klec. Poslední kapitolu svých výprav za stravou a poznáním zvířata napsala v pátek odpoledne, kdy se podařilo odchytit čtvrté - poslední - z nich.

Příběh má naštěstí happy end - ovce prohraného boje litovat nemusí. Zvířecí rodinka už je opět spolu - ovce spokojeně spásají speciální výběh v brněnské zoologické zahradě.

„Případ ještě bude mít dohru ve správním řízení," uzavřel za strážníky mluvčí Jakub Ghanem.

Foto MP Brno

Štítky ovce, strážníci, zoo, komín, lest, lom, pamlsky, zoologická zahrada, kočka

Brněnské ovce vzdorovaly lidské přesile obdivuhodně dlouho. Vymstila se jim nenažranost  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.