Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Masarykova univerzita začala se stavbou cvičné nemocnice za miliardu

Masarykova univerzita (MU) začala tento týden se stavbou cvičné nemocnice za téměř jednu miliardu korun. Peníze Bohunický univerzitní kampus se tak během několika následujících let rozšíří o simulační pracoviště pro mediky, laboratoře a biobanku Recetoxu a sportovní halu. Podle akademiků z MU simulační centrum významně ovlivní způsob, jakým se bude medicína v budoucnu vyučovat.Peníze na stavbu centra půjdou z evropského Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Stavbu nejmodernějšího simulačního pracoviště (SIMU) pro výuku budoucích lékařů a dalších zdravotnických profesí ve středu symbolicky zahájili představitelé univerzity poklepáním na základní kámen. První studenti by se mohli v nové budově učit od akademického roku 2020/2021.

Republikový unikát

Nová "cvičná nemocnice" bude v České republice v praktické výuce studentů medicínských oborů naprostým unikátem. Nízkoenergetická pětipatrová budova bude napodobovat reálné nemocniční prostředí zahrnující urgentní příjem včetně plně vybavené makety sanitky, jednotky intenzivní péče, operačních sálů i standardních nemocničních pokojů. Místnosti budou vybaveny výukovými modely, trenažery a simulátory napodobujícími reálné situace, v nichž se lékaři mohou ocitnout.

Záznamy zákroků

Vyučující budou mít k dispozici nahrávací techniku, která umožní pořizovat záznamy probíhajících simulací. Se studenty pak budou kantoři moci jejich práci analyzovat a vyhodnocovat. Studenti tak získají možnost osvojit si běžné i velmi komplikované zákroky v bezpečném prostředí.

Ovlivníme způsob učení medicíny, říká ředitel

„Celý projekt zásadním způsobem ovlivní současnou i budoucí výuku lékařských studijních programů. Simulační pracoviště bude jedinečné nejen svou komplexností, ale především zapojením nejmodernějších prvků simulační medicíny do běžné výuky,“ uvedl ředitel nového pracoviště Petr Štourač.

 „Nová budova promění tvář univerzitního kampusu nejen po stránce architektonické, ale díky novým výukovým metodám a změnám v pojetí klinických stáží se Lékařská fakulta MU stane jedinečným centrem lékařského vzdělávání nejen v rámci České republiky, ale i v celém středoevropském prostoru,“ prohlásil děkan Lékařské fakulty MU Martin Bareš.

Foto Masarykova univerzita | Zdroj Online.muni.cz

Štítky Masarykova univerzita, muni, kampus, nemocnice, simulační centrum, simu, lékařství, Česko, SIMA Peru, Martin Bareš, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykova univerzita začala se stavbou cvičné nemocnice za miliardu  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.