Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V Letkovicích musí kvůli nové silnici posunout o tři metry kapličku. Už tak do ní narážela auta

Novobarokní kapličku z roku 1864 se chystají přestěhovat v Letkovicích, které jsou součástí města Ivančice na Brněnsku. Potvrdil to starosta Ivančic Milan Buček (TOP 09). Ivančická radnice plánuje opravu silnice přes Letkovice a do prostoru kolem kapličky nelze silnici vměstnat tak, aby odpovídala normám. Stavbu proto posune jeřáb.

„Kapličku je zapotřebí přestěhovat kvůli rekonstrukci návsi a stavbě nové silnice," uvedl Buček. „Řešení se stávající polohou kapličky by bylo extrémně složité, proto jsme se rozhodli, že ji necháme o přibližně tři metry posunout," dodal Sojka.

Kaplička stojí v zatáčce hlavní silnice a v průběhu let do ní několikrát narazily projíždějící automobily. K poslední srážce došlo loni, kdy do stavbičky narazil dodávkou podnapilý řidič. „Aby se kaplička nezřítila, nechali jsme ji za 300 tisíc korun kompletně opravit. Kde bylo možné zdivo zpevnit, tam jej zpevnili," popsal místostarosta Ivančic Jaroslav Sojka (ODS).

Dělníci v současnosti připravují přesun stavby. Bylo ji zapotřebí kompletně vyklidit a vnitřek vyplnit dřevěnými trámy, aby se po nadzvednutí stěny nezhroutily dovnitř. „Také dělníci vytváří betonový základ, kudy se protáhnou kovové profily, za které stavbu zvedne jeřáb," přiblížil Sojka. Město přesun kaple sv. Jana Nepomuckého a Panny Marie vyjde na 2,5 milionu korun.

Samotný přesun by se měl uskutečnit v polovině září, i když původně byl naplánovaný už na konec srpna. „Ukázalo se, že stavba téměř nemá žádné základy, odborníci teď řeší, jak ji zajistit, aby se při přesunu nezřítila," uvedl Milan Buček.

Štítky kaplička, Ivančice, křižovatka, nová silnice, posunutí, silnice, TOP 09, Letkovice, Brněnsko, Panna Marie, ODS, Jan Nepomucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Letkovicích musí kvůli nové silnici posunout o tři metry kapličku. Už tak do ní narážela auta  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.