Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Podnikatel Libor Procházka chce po Brnu dalších 36 milionů za užívání jeho nemovitostí

Podnikatel Libor Procházka chce po Brnu 36 milionů korun za to, že město užívá jeho nemovitosti, které jsou na na pozemcích vlastněných Brnem v lokalitě za Lužánkami. Městu poslal předžalobní výzvu, řekl dnes novinářům primátor Petr Vokřál (ANO). Brno chce v lokalitě postavit fotbalový stadion v místě starého, který chátrá. S Procházkou jednalo o výměně nebo odkupu jeho nemovitostí, ale zatím se nedohodli.

Primátor je pro rozhodčí soud

Podle Vokřála hnutí ANO navrhne úternímu zastupitelstvu rozhodčí řízení nebo rozhodčí soud s Procházkou. Podnikatel požaduje peníze na základě takzvaného bezdůvodného obohacení. Například střechu garáží využívají lidé jako parkoviště, jezdí také po okolních komunikacích.

Brno už kvůli tomu dříve prohrálo soud, po dohodě zaplatilo Procházkovi přes 13 milionů a jednalo o tom, za jaké nemovitosti města vymění do svého vlastnictví Procházkovy garáže, tenisovou halu a komunikace. Z toho ale kvůli odporu obyvatel a části politiků sešlo.

Podnikatel chce pouze směnu pozemků

Procházka požaduje nemovitosti, peníze nechce. Jeho majetek je asi za čtvrt miliardy. Vokřál navrhuje, aby město vedlo s Procházkou rozhodčí řízení nebo soud, který by určil, za co a kolik má město jako bezdůvodné obohacení platit.

Existují totiž různá stanoviska soudů, která jsou proti sobě. Navíc si město myslí, že některé komunikace Procházkovi nepatří, a proto by za jejich užívání nemuselo platit. Pokud se nezačne situace řešit, hrozí podle Vokřála to, že Brno skončí znovu u soudu kvůli bezdůvodnému obohacení, který už v minulosti prohrálo. Také podle něj hrozí, že dokud se situace nevyřeší například odkupem nebo směnou, může Procházka žádat ročně zhruba 15 milionů korun.

Rozhodčí řízení už jednou neprošlo

ANO už rozhodčí řízení nebo soud navrhovalo před několika týdny v radě, ale nenašlo podporu u koaličních partnerů. Koalici tvoří ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, Strana zelených a TOP 09. Kvůli předžalobní výzvě ale vedení předloží návrh zastupitelstvu. Zbrojovka na stadionu za Lužánkami vyhrála v minulosti titul, od počátku tisíciletí ale stavba chátrá. Město tam chce za dvě miliardy postavit nový stadion s 30.000 místy.

Foto Google Maps | Zdroj ČTK

Štítky Libor Procházka, Ponava, Bobycentrum, garáže, pozemky, nemovitosti, Brno, nemovitost, Petr Vokřál, ANO 2011, Lužánky, bezdůvodné obohacení, TOP 09, KDU-ČSL, Strana zelených

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikatel Libor Procházka chce po Brnu dalších 36 milionů za užívání jeho nemovitostí  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.