Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Židlochovice vystaví k oslavám Československa po městě stovku židlí 

Židlochovice na Brněnsku nainstalují ke stoletému výročí vzniku Československa ve městě 100 různých židlí. Více než desítka už je na svých místech, zbytek se tam objeví do 28. října, řekl novinářům Jan Vitula (TOP 09), starosta Židlochovic, jimž se přezdívá Židle.

Podle Vituly v Židlochovicích často pobýval první prezident T. G. Masaryk. Jedna z židlí už je například na radnici, kde vystupuje přímo ze zdi. Město chtělo pojmout oslavy netradičně. „Židlochovicím se přezdívá Židle, proto jsme se rozhodli rozmístit celkem 100 židlí. Sbíráme je od občanů a podobně, takže to město vyjde pouze na desítky tisíc korun při jejich instalaci a také chystáme jednu židli v nadživotní velikosti u dětského hřiště, aby si tam děti mohly hrát," uvedl Vitula.

Už nyní je možné vidět židli v budovách vlastněných městem. Například na radnici židli rozpůlili a jednu její půlku připevnili ke zdi. „Vypadá to, jako by vystupovala přímo ze stěny," dodal Vitula.

Zatím radnice instalovala židle vzhledem k počasí do interiérů, ale nyní je postupně bude dávat i ven. Dvě židle s malou knihovničkou budou na soutoku Svratky a Cézavy (Litava)," doplnil starosta. Podle něj se pak lidé mohou s židlemi fotit a posílat radnici takzvaná selfíčka. Město je pak zveřejní na internetu.

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk se narodil v Hodoníně. „Málokdo ví, že v Židlochovicích velmi často pobýval a město si velmi oblíbil. Židlochovický zámek se dokonce stal jeho oficiálním prezidentským sídlem na Moravě," dodal Vitula. Podle něj Masaryk na zámku pobýval v pravidelných tří- až čtyřdenních intervalech a v roce 1930 se stal čestným občanem města.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Židlochovice, židle, oslavy, Československo, Jan Vitula, Tomáš Garrigue Masaryk, radnice, vznik Československa, TOP 09, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Židlochovice vystaví k oslavám Československa po městě stovku židlí   |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.