Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Revitalizace nábřeží Svratky by mohla v Brně začít už za dva roky. Nábřeží se otevře lidem

Revitalizace nábřeží Svratky a stavba protipovodňové ochrany v téměř tříkilometrovém úseku by v Brně mohla začít v roce 2020. Brno nechává posuzovat vlivy projektu na životní prostředí. Díky němu by se mělo nábřeží stát otevřené a přístupné lidem, koryto řeky se opět přiblíží přírodnímu stavu a zároveň se výrazně zvýší ochrana záplavového území, protože nové hráze zachytí stoletou vodu, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.

Brno řeší komplexní ochranu před povodněmi již řadu let po zkušenostech se záplavami v letech 1997 a 2006. Práce jsou rozdělené na 28 etap a na řadu budou přicházet podle důležitosti. Kritériem je výše potenciálních materiálních škod a množství zasažených lidí. Projekt se týká úseku Svratky od Anthroposu po železniční viadukt přes Křídlovickou.

Levý břeh je více ohrožen

Hůř je chráněný levý břeh, kde je výrazně hustší městská zástavba. Stoletá voda by se zde rozlila na Riviéru, na malou jižní část výstaviště, do oblasti kolem Rybářské ulice až k Mendlovu náměstí a dále až téměř k Hybešově. Pravý břeh by voda zasáhla citelně méně.

Aktuálně je ochrana dimenzovaná na průtok 280 metrů krychlových za vteřinu, nová opatření by zabránila rozlití řeky při průtoku 395 metrů krychlových. Město počítá s výrazným příspěvkem z evropských fondů, vyčleněno je 120 milionů korun. Projekt se má uskutečnit podle vítězného návrhu z mezinárodní architektonicko-krajinářské soutěže, jež město vyhlásilo minulý rok.

Vznikne zde relaxační zóna a přírodní plovárna

Podél břehů vzniknou cesty sloužící k procházkám. Na levém břehu se u areálu Favoritu Brno obnoví luh a vzniknou mokřady a tůně. „Vznikne také přírodní plovárna, kterou bude napájet Svratecký náhon," píše se v dokumentu. 

Vítězný návrh z dílny významného architekta

Vítězný návrh týmu kolem nedávno zesnulého významného brněnského architekta Ivana Rullera zpřístupní řeku lidem a vytvoří v centru Brna příjemný prostor, kde by jeho obyvatelé mohli trávit volný čas.

Základní myšlenkou  návrhu je umožnit zajímavou pěší procházku po obou březích. Autoři zároveň pamatují i na důstojný pohyb handicapovaných spoluobčanů. Cyklisté a bruslaři budou mít stezku vlastní. Levý břeh bude mít charakter ryze architektonický – městský – s kolonádou a terasami, pravý břeh spíše přírodní.

Autoři | Foto MMB | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Revitalizace Svratky, Ivan Ruller, protipovodňová opatření, Brno, Svratka, projekt, Anthropos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Revitalizace nábřeží Svratky by mohla v Brně začít už za dva roky. Nábřeží se otevře lidem  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.