Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Břeclav se těší na opravenou obřadní síň. Židovská památka chátrala osmdesát let

Na jarní návštěvu opravené obřadní síně u židovského hřbitova se chystají lidé v Břeclavi. Historickou budovu po dlouhých desetiletých obsadili restaurátoři, kteří stavbě vrátili původní podobu z konce 19. století. Významné památce zrekonstruovali střechu, zdobné věže, barevné vitráže i unikátní výmalbu.

Ještě na jaře ze stropů židovské obřadní síně v Břeclavi čněla dřevěná žebra poničené klenby, nyní už propletená do ornamentu zdobí celou místnost. Město památku nechalo opravit po osmi desetiletích chátrání, a stavbě tak pod dohledem památkářů vdechli nový život restaurátoři.

„Rekonstrukce historického objektu je vždy velmi náročná. Firma, která ji prováděla, navíc měla na práce velmi krátký čas. O to víc si cením, že se podařilo vše, na čem jsme se domluvili,“ cení si starosta Svatopluk Pěček (ANO). Do práce se odborníci pustili uvnitř budovy, kde obnovili štukové dekorace i hebrejské nápisy. Ukázkovou kovářskou prací je zábradlí lemující schody, obdiv si zaslouží také původní dubová vstupní vrata s kovářským zdobením.

Stavba výrazně prokoukla i zvenku. Opravy se dočkala keramická střecha s vikýři a věžičkami, ale také vstupní průčelí s plastickými erby. Po stranách portálu se vyjímá jeden městský znak Břeclavi, v druhém je strom s košatou korunou. Na očištěné fasádě jsou umístěné kamenné desky s vyrytým textem, které dřív překrýval břečťan.

Sakrální památku nechali v roce 1892 postavit Kuffnerovi, tedy známá podnikatelská rodina židovského vyznání z Břeclavi. Celý objekt nyní potřebuje ještě vyschnout, na poslední úpravy čeká také okolní prostor. Zájemci se tak dovnitř podívají až příští rok na jaře. Rekonstrukce vyšla na více než 22 milionů korun, 11 milionů korun pokryla dotace ze zahraniční spolupráce Interreg.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Břeclav

Štítky Břeclav, obřadní síň, oprava, židovská, jižní Morava, kultura, rekonstrukce, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břeclav se těší na opravenou obřadní síň. Židovská památka chátrala osmdesát let  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.