Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dýně jsou dílo Satana, brání se jihomoravský kněz, který dětem rozšlapal výzdobu

Pohodová atmosféra po lampionovém průvodu a dýňobraní se v Kurdějově na Břeclavsku přes noc proměnila v noční můru. Vydlabané dýně zdobily tamní park u kostela pouze jeden den, poté lidé našli dětské výrobky zničené a radost vystřídalo naštvání. Ozdobené dýně rozkopal místní farář, který je považoval za symboly satanismu. A to dokonce dvakrát.

Neznámého vandala, který rozšlapal dětem vyřezané dýně, odhalili místí poměrně rychle. Po konfrontaci se podezřelý farář Jaromír Smejkal sám přiznal. „Jednal jsem podle své víry a povinnosti a symboly zla jsem odstranil,“ uvedl v dopise, který o několik dní později poslal starostovi Kurdějova.

Dýně se zapálenými svíčkami faráři údajně připomínaly americký Halloween, což je podle něj satanistický svátek, který se zrodil ve zpohanštělém současném světě jako protiváha našich Dušiček. „Neměl jsem ponětí o tom, že se koná akce pro děti zvaná dýňování. Při vyjití z fary jsem před naším posvátným územím uviděl umístěné četné symboly satanistického svátku,“ obhajoval Smejkal svou potřebu dýně odstranit.

Přestože se za svůj čin v dopise omluvil, vydlabané dýně zničil hned dvakrát. Zastupitelé Kurdějova proto vyzvali obyvatele obce, aby další dýně do parku poblíž kostela už neumisťovali. Do příštího roku najdou jiné vhodné místo, kde dětské výtvory vystaví.

Nepříjemnou událostí se zabývá také brněnská diecéze. „S farářem jsem hovořil a upozornil ho na nevhodnost jeho chování. Záležitost budeme řešit,“ informoval starostu obce generální vikář brněnské diecéze Pavel Kafka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Kurdějov

Štítky Rozkopané dýně, Farář, Kurdějov, Symbol zla, Satanistický svátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dýně jsou dílo Satana, brání se jihomoravský kněz, který dětem rozšlapal výzdobu  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.