Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Břeclav chce, aby ze zchátralého zámku Lichtenštejnů vznikl luxusní hotel jako v Brně

Velké plány chtějí přenést do reality v Břeclavi, která po dlouhodobém chátrání doufá, že vyřeší osud chátrajícího zámku. Renesanční stavba, jejíž historie sahá až do poloviny šestnáctého století, se má podle představitelů města proměnit na čtyřhvězdičkový hotel. K uvedení myšlenky do praxe ale zatím radnici chybí peníze.

Břeclavský zámek chátrá prakticky od konce druhé světového války. Boji poničenou památku, která patřila rodu Lichtenštejnů, získal do správy stát. Znárodněná památka ale už nikdy nedosáhla svého dřívějšího významu. Naopak postupně chátrala a město, kterému chyběly peníze na nákladnou opravu, budovu pouze udržuje a uskutečňuje nejnutnější práce na záchranu. 

Nyní ale památkově chráněnému objektu svitla naděje na lepší zítřky. Radní si udělali návrh studie proveditelnosti a marketingový plán, který stanovuje možnosti přestavby. Počítá se s tím, že nemovitost se přemění na jeden z nejluxusnějších hotelů v Břeclavi.  „Opakovaně jsme se pokoušeli získat na rekonstrukci zámku peníze z různých dotačních titulů, bohužel neúspěšně. Bez dotace je přitom oprava zámku s aktuálním rozpočtem asi 500 milionů pro město nedosažitelná,“ vysvětlil starosta Svatopluk Pěček (ANO) s tím, že zisk dotací komplikuje i fakt, že zámek není národní kulturní památkou, nýbrž pouze kulturní památkou.

Bez soukromníka to nepůjde

Radnice věří, že na představený záměr najde podporu v soukromém sektoru, s nimž by na přestavbě spolupracovala. Podle Pěčka úřad oslovuje například zahraniční řetězce, které již mají s přestavbou památek na hotelová zařízení zkušenosti.

„Inspiraci pro přeměnu památky v hotel hledalo město v zahraničí, v tuzemsku jako vzor přestavby památky může sloužit hrad Helfštýn, který je důkazem toho, že středověká památka může jít ruku v ruce s moderní architekturou, a také hotel hotel Barceló Brno Palace na Šilingrově náměstí. I v Břeclavi je cílem zachovat genius loci zámku a jeho okolí a při přestavbě ponechat přiznané historické prvky,“ uvedla mluvčí břeclavské radnice Ivana Solaříková, podle níž by se novým hotel rozšířila síť hotelů, které chybí. 

Podle návrhu nabídne plánovaný hotel až sedm multifunkčních konferenčních a kongresových sálů až pro více než pět set lidí. Společenské prostory poslouží k oslavám, svatbám, festivalům, kongresům, školením i různým setkáním. V zámeckých prostorách se pak počítá s ubytovacími kapacitami. K dispozici má být návštěvníkům až pětašedesát pokojů. 

Břeclav se plácne přes kapsu. Chce nejmodernější koupaliště na jižní Moravě

Smělé plány, které stojí spoustu peněz, se urodily v Břeclavi. Město chystá rekonstrukci krytého bazénu i koupaliště, které se má stát nejmodernější na jižní Moravě. Obě stavby jsou nyní na hraně životnosti, a tak město chystá nákladnou opravu....

Břeclav nemá hotely

V současné době ve městě u řeky Dyje funguje jediný hotel, navíc stojící mimo centrum města. „Narážíme na to například u firemní klientely. Břeclavské firmy své klienty a partnery ubytovávají v Brně, Mikulově, dokonce i Znojmě. Nemohou si tu udělat konferenci či pracovní setkání. Cestovní ruch roste, vrací se na předcovidovou úroveň. A jižní Morava je nejnavštěvovanější region v zem,“ dodal břeclavský místostarosta Jakub Matuška (Mladí a neklidní).

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Břeclav

Štítky Břeclav, Přestavby, Brownfield, Revitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břeclav chce, aby ze zchátralého zámku Lichtenštejnů vznikl luxusní hotel jako v Brně  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.