Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na jižní Moravě bojují s komáry. Kalamitě zabráníme postřikem, doufají lesníci

Boj s komáry zahájili jihomoravští lesníci v oboře Soutok. Tekutým a granulovým postřikem se snaží zmírnit očekávané přemnožení nepříjemného hmyzu v lužních lesích. V časech kalamity zde návštěvníky poštípalo až sto komárů za minutu. Z obory jsou známy i případy, kdy kvůli přemnožení komárů zemřela zvířata.

Komárů v teplých měsících přibývá téměř každý rok, především v oblasti lužních lesů Břeclavska. Na jaře se zde totiž rozlévá voda z řek i potoků, na mnoha místech vznikají tůně a v nich se množí larvy komárů. Lesníci proto ve spolupráci s krajskými hygieniky aplikují v oblasti tekuté a granulové postřiky, které přemnožení udržují pod kontrolou.

Přípravek hubí pouze komáří larvy. Během týdne se kvůli ochraně obyvatel, návštěvníků, ale i zvěře v oborách ošetří podmáčené vodní plochy v okolí Břeclavi, Lanžhota a nedalekých obcí," uvedla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Za kalamitu je považovaný stav, kdy člověka v lese za minutu bodne třicet komárů. „V nejhorších časech jsme zaznamenali i sto útoků na osobu za minutu. Komáry trpí nejen člověk, ale i jelení, srnčí a daňčí zvěř, " popsal Jan Dovrtěl z Lesů České republiky. 

V oblasti jižní Moravy se vyskytuje třiatřicet druhů komárů. Hmyz podle odborníků není pouze nepříjemný, ale může i přenášet některé choroby.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lesy České republiky

Štítky komáři, Lužní lesy, postřik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě bojují s komáry. Kalamitě zabráníme postřikem, doufají lesníci  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.