Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Řeka Dyje vydala vzácný nález. Archeologové vytáhli plavidlo z raného novověku

Velký nález hlásí archeologové z Břeclavi, kteří za pomoci potápěčů vylovili z řeky Dyje přes tři sta let staré plavidlo. Unikátní je, že v Čechách ani Moravě k podobným nálezům dochází výjimečně. Dřevěné kusy nyní putují do Německa, kde je odborníci ošetří a zakonzervují.

O existenci historického prostředku lodní dopravy mají experti ponětí od roku 2019, kdy na něj narazil náhodný kolemjdoucí při těžbě štěrkopísku v Dyji mezi vídeňským a bratislavským mostem v Břeclavi. Tehdy odborníci z místního muzea uložili dřevěné kusy do rybníku u zámečku Pohansko, aby materiál nedegradoval. Část nálezu si vzali do laboratoře, kde jej podrobili zkoumání. Po čtyřech letech uložené dědictví nakonec muzejníci vylovili, protože došli k závěru, že loď má historickou hodnotu.

„Kousek lodi jsme v předchozích letech podrobili radiokarbonové metodě určování stáří materiálu. S největší pravděpodobností se jedná o plavidlo, které vzniklo mezi roky 1700 a 1800 n.l, tedy v období raného novověku. Z hlediska řeky Dyje se jedná o naprostý unikát. V této řece se nikdy nic podobného nenašlo," sdělil archeolog Libor Kalčík s tím, že podobně dochované nálezy jsou velmi vzácné i z pohledu celého Česka.

Podle Kalčíka je zajímavé, že se jedná o typ plavidla, který se používal od mladší doby kamenné. Nyní se loďka přesune do na sever Německa, konkrétně města Schleswig. Tamní pracovníci uskuteční konverzaci, jež potrvá minimálně sedm let. 

„Do Německa pojedou fragmenty lodi ponořené do vody z řeky Dyje ve speciální nádobě, aby na vzduchu nedegradovaly. Po procesu konzervace kusů lodi, z nichž největší měří přes tři metry, bychom je rádi vystavili v expozici přímo v Břeclavi. Ta by se přitom měla vztahovat právě k důležitosti řeky Dyje v průběhu osídlování lokality,“ vysvětlil ředitel břeclavského muzea Petr Dlouhý.

Podle Dlouhého usiluje kulturní instituce o to, aby vznikl jak virtuální, tak i fyzický model plavidla. „Loď sloužila pravděpodobně k převážení nákladu nebo k rybaření. Právě rybaření má v Břeclavi velkou historii, kterou bychom v rámci expozice rádi připomněli. Předpokládali jsme, že tento typ lodí se na řece Dyji používal, což nám tento unikátní nález potvrdil," dodal Dlouhý.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Břeclav

Štítky Břeclav, Dyje, Archeologové, Nález

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeka Dyje vydala vzácný nález. Archeologové vytáhli plavidlo z raného novověku  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.