Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rok a půl po tornádu. Některé domy v Hruškách ještě čekají na opravu

Lidé v Hruškách na Břeclavsku zatím opravili osmdesát procent domů, které loni v červnu poškodilo tornádo. Živel zasáhl 250 domů, z nichž přes šedesát muselo jít k zemi. Některé domy lidé opravili, jiné nově postavili. Část domů je ještě rozestavěná, u některých se s ohledem na stáří obyvatel s opravou nepočítá a šli k rodinám. V místech tak zůstanou rodinám stavební parcely. Radnice stačila opravit školu, školku a tělocvičnu.

Tornádo o rychlosti přes tři sta kilometrů v hodině se přehnalo Břeclavskem a Hodonínskem loni poslední červnový čtvrtek. V několika obcích zasáhlo zhruba 1 200 domů, z nichž dvě stě muselo k zemi. Tornádo si vyžádalo šest lidských životů.

Hrušky byly spolu s Moravskou Novou Vsí, Mikulčicemi, Lužicemi a hodonínskou částí Pánov nejvíce postižené. „Bylo zasaženo téměř 250 rodinných domů. Bylo obnoveno, zrekonstruováno nebo nově postaveno 80 procent poškozených rodinných domů. Z obecního majetku byla kompletně zrekonstruovaná budova mateřské školy, základní školy a tělocvičny základní školy, která slouží ke sportovním i kulturním účelům," uvedla starostka Hrušek Jana Filipovičová (KDU-ČSL).

Lidé čerpali peníze z pojištění, od státu, od neziskových organizací i z darů lidí. Radnice dokončuje opravy provozní budovy hřbitova, hřbitovního areálu a víceúčelového hřiště u základní školy. „V rozpočtu na příští rok máme připraveno financování na opravu kostela sv. Bartoloměje, kde byla v rámci nezbytných prací vyměněna střešní krytina a skelné výplně vitráží, na opravy kulturního areálu u základní školy a technické infrastruktury, do které spadá veřejné osvětlení, obecní rozhlas, chodníky a komunikace," řekla Filipovičová. Připravují se také projekty na obnovou zeleně.

Obec připravuje i další projekty, a to výstavbu inženýrských sítí pro pozemky v lokalitě Zahajka II, kde by mělo být třiadvacet pozemků. Dále se připravuje nájemní bydlení v Hlavní ulici, které by měla podle starostky financovat a provozovat Diecézní charita Brno. V Hruškách také staví novou požární zbrojnici, která by měla být hotová na podzim příštího roku.

Hrušky mají zhruba 1 600 obyvatel. Před tornádem mívala obec rozpočet kolem čtyřiceti milionů korun, po tornádu se vlivem dotací pohybuje kolem sta milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nicole Piňosová

Štítky ČR, správa, stavby, neštěstí, počasí, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Typická ukázka toho, jak vláda sere na české lidi a všechno se cpe ukačkum!!!

Úterý, 13. prosince 2022, 09:48Odpovědět

Rok a půl po tornádu. Některé domy v Hruškách ještě čekají na opravu  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.