Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Břeclav plánuje smutnější Vánoce. Bude šetřit na světýlkách

O něco ponuřejší Vánoce čekají letos lidi v Břeclavi. Po dvou letech ovlivněných koronavirem se na letošních oslavách pro změnu podepíše energetická krize. Město sice zalije typická sváteční atmosféra v podobě adventního jarmarku i nazdobených stromů, šetřit se ale bude na osvětlení.

Na svařák, bohatý program i prodej vánočních suvenýrů bez omezení se letos těší Břeclavané. Loni narušilo plány města vládní opatření, které v celé republice nečekaně zrušilo konání adventních trhů. V letošním roce nepotěší obyvatele důsledky energetické krize.

Náklady, které se odvíjejí od nárůstu cen za energie, se podle odhadů městského rozpočtu zvednou příští rok o více než padesát milionů korun. Šetření se proto dotkne fungování sportovišť i přípravy letošních břeclavských Vánoc. „Stejně jako domácnosti, i my hledáme úspory, kde se dá. V městských budovách snižujeme teplotu na dvacet stupňů, plánujeme ztlumení lamp veřejného osvětlení tam, kde je to možné,“ vyjmenovalo vedení města na webu.

V městském parku bude před svátky klasicky stát velký nazdobený vánoční strom, který doplní další stromy v městských částech. Světýlka se rozzáří také na kašnách. Chudší však zůstanou sloupy veřejného osvětlení, jež se nedočkají svítících dekorací. „V průběhu listopadu také skončí osvětlení památek ve městě," informovala v úterý mluvčí Břeclavi Jana Pelcová.

K opatřením, která mají snížit městské náklady, přistoupila Břeclav měsíc po začátku problémů s dodavatelem plynu. Akciovka NWT se dostala do dluhů, které vyvrcholily žádostí o insolvenci. Městská společnost Teplo Břeclav tak musela začít kupovat plyn za tržní ceny, čímž se zálohy domácností zvedly až na pětinásobek.

Ohodnoť článek

Foto Město Břeclav

Štítky Vánoce, advent, výzdoba, energie, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Lidem budou svítit oči od svařáku, tak se zase nic tak hroznýho neděje.

Čtvrtek, 10. listopadu 2022, 11:07Odpovědět

Břeclav plánuje smutnější Vánoce. Bude šetřit na světýlkách  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.