Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Břeclav hrozí právníky dodavateli tepla, který dluží statisíce korun

Za teplo i horkou vodu zaplatí v Břeclavi pětinásobek. O dodávky za nasmlouvané ceny přišli lidé, jejichž domovy jsou napojeny na Teplo Břeclav. Dodavatel NWT totiž přestal město zásobovat a firmě dluží peníze na zálohách. Do věci se zapojili právníci.

Se skokovým zdražením se potýkají tři tisíce břeclavských domácností. S rozpisem záloh, který bude platit do konce roku, přišlo Teplo Břeclav kvůli přerušení dodávek zemního plynu ze strany akciovky NWT. Smlouvu uzavřely společnosti v roce 2020 s předem nastavenou maximální cenou za megawatthodinu pro roky 2022 a 2023.

Jenže NWT nenakoupilo komoditu dopředu, a šplhající ceny za plyn firmu překvapily. Po jednáních na konci loňského roku přistoupilo město na navýšení jednotkové ceny o třicet procent. Dále už ale smlouvat nechtělo. NWT proto zakročilo stopnutím dodávek.

Vázla komunikace

Vedení Teplo Břeclav je podle slov jednatele Martina Martáka z kroku NWT v šoku. Akciovka ale tvrdí, že se o změně ceny snažila dlouhodobě vyjednávat a kvůli finanční situaci neměla na vybranou. „Vždy nás odmítli, že je to nezajímá a musíme jim dál dodávat za sjednané ceny. Bylo ale jasné, že když se v srpnu zvýšila cena zemního plynu, nemáme už finanční rezervy na krytí ztrát," řekl šéf NWT Vít Štěpánek v rozhovoru pro Seznam zprávy.

Teplo Břeclav tak nyní musí kupovat zemní plyn za vysoké tržní ceny. Jednatel kontruje Štěpánkova tvrzení a říká, že se komunikace mezi společnostmi udála jinak. „Pokud se nám NWT ozvalo, bylo to vždy více či méně direktivní oznámení a požadavek na přechod na spotové ceny, což je de facto současná situace. NWT nikdy nenavrhlo ekonomicky smysluplné řešení," uvedl Marták.

V Břeclavi se děsí cen za teplo. Domácnosti zaplatí pětinásobek

Tři tisíce břeclavských domácností se potýkají se skokovým zdražením tepla i teplé vody. Překvapení lidé zjistili, že zaplatí pětinásobek dosavadní ceny. Podle městské společnosti Teplo Břeclav, která se o zásobování stará, ukončila nasmlouvaná...

Společně s reakcí na přístup firmy NWT přišlo Teplo Břeclav s tím, že se kvůli jednostrannému chování firmy obrátilo na právníky. Zároveň chce zpátky přeplatek v hodnotě necelých 750 tisíc korun, který u dodavatele má. Akciovka peníze za září údajně nevrátila a přestala komunikovat. „Provedli jsme proto jednostranný zápočet a na zbylou dlužnou částku jsme zaslali předžalobní výzvu. Očekáváme, že NWT obratem tento srpnový přeplatek uhradí," řekl advokát Michal Šilhánek, který břeclavskou společnost zastupuje.

O změně ceny za energie se v Břeclavi začalo mluvit minulý týden. Někteří místní i šéf NWT Štěpánek poukazují na fakt, že k vypovězení smlouvy ale došlo už před měsícem. „Je otázkou, proč to vytáhli až teď, přestože jsou se skutečností obeznámeni od 9. září. Jsou to městské firmy a jsem přesvědčen, že čekaly, až bude po volbách," řekl ředitel.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky energie, plyn, teplo, nwt, Břeclav, zemní plyn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břeclav hrozí právníky dodavateli tepla, který dluží statisíce korun  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.