Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do hustopečského rybníku se vrátí voda. Vodohospodáři odstranili ze dna bahno

Hustopeče na Břeclavsku vyhlíží obnovu Předního rybníka, který v poslední době trápilo bahno a sucho. Vodohospodáři dokončili náročnou rekonstrukci, jež obnášela čištění dna. Díky stavebním prací vodní dílo znovu zadržuje vodu a chrání lidi před povodněmi.

Do potíží se dostalo oblíbené místo rybářů a rekreantů kvůli vysychání potoku Štinkovka, což byl jediný přítok pro Přední a Zadní hustopečský rybník. Přední rybník se v mezičase zanesl usazeninami, kvůli čemuž nesplňoval bezpečnostní nároky. „V rybníku jsme naměřili více než metr a půl sedimentů, které znemožnily jeho hlavní funkce, jako jsou zadržování vody v krajině a povodňové průtoky. Proto jsme se rozhodli k odbahnění dna a obnovení nádrže,“ sdělil mluvčí podniku Povodí Moravy (PMO) Petr Chmelař.

Než vodohospodáři začali s čištěním dna Předního rybníku, nádrž nejprve vypustili. „Nejdříve jsme rozebrali část hráze, odstranili výpustné zařízení a zahájili kompletní rekonstrukci bezpečnostního přelivu. V současnosti ještě dokončujeme finální práce na výpustném zařízení i bezpečnostním přelivu,“ popsal generální ředitel PMO Václav Gargulák.

Čeká se na potok

Dělníci nyní čekají na to, až dostanou pokyn k opětovnému napuštění.  Předpokládá se, že po rekonstrukci za patnáct milionů korun, na níž se podílelo  Povodí Moravy i město Hustopeče, se voda se vrátí do objektu letos v listopadu. Záleží na tom, v jaké kondici bude potok Štinkovka. „Pokud potok znovu vyschne jako před rekonstrukcí hráze, nové dopuštění Předního rybníku to jen oddálí,“ vysvětlil Gargulák.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky rekonstrukce, rybník, Hustopeče, vodní hospodářství, okres Břeclav, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do hustopečského rybníku se vrátí voda. Vodohospodáři odstranili ze dna bahno  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.