Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Věž kostela v Moravské Nové Vsi dostane původní kříž, který srazilo tornádo

Věž kostela v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, která se stala jedním ze symbolů škod způsobených tornádem loni v červnu, do dvou týdnů dostane novou krytinu a na vrchol kříž. Půjde o původní kříž, který živel srazil i se střechou věže dolů, řekl farář z Moravské Nové Vsi Marián Kalina.

„Kříž byl poničený, musel projít opravou v kovářské dílně. Teprve po jeho umístění na vrchol věže bude možné položit na střechu krytinu. Následovat bude fasáda v horní části věže, tedy štuková omítka a barva, teprve poté bude možné rozebrat lešení, aby mohly začít práce na střeše lodi kostela," popsal Kalina.

Zatímco na pile na Vsetínsku vzniká dřevěný krov pro loď kostela, pokračují práce na projektu vnitřní elektroinstalace. Bude modernizovaná, umožní například centrální ovládání světel, lepší ozvučení kostela a také ovládání otevírání některých oken, které umožní větrání. Její součástí bude i elektronický zabezpečovací systém.

„Příští týden bych měl podepisovat smlouvu s firmou, která opraví kostelní vitráže. I když některé vypadají nedotčeně, nějaké prasklé nebo rozbité sklíčko je na všech vitrážích. Firma je demontuje, ve své dílně rozebere a poškozené části vyrobí znovu. Pokud vše půjde dobře, příští rok v srpnu by měly být vitráže zpět," řekl farář s tím, že právě vitráže by měly být poslední dokončenou částí opravovaného kostela.

Náklady na kompletní opravu střech, fasád, elektroinstalace i vitráží a všech doprovodných potřebných stavebních prací přesáhnou podle faráře 20 milionů korun. Největší část této sumy získala farnost od lidí z celé republiky ve veřejné sbírce, část pochází z vyplacené pojistky. Peníze farnost shromažďuje nadále v měsíčních sbírkách. „Něco jsme dostali od městyse Moravská Nová Ves a doufám, že se nám podaří něco získat také od kraje. Pokud pak budou potřeba další peníze, vezmeme si jako farnost úvěr, ale už nyní to vypadá, že by nemuselo jít o žádnou závratnou částku, pravděpodobně o jednotlivé miliony korun," doplnil Kalina.

Tornádo zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko loni poslední červnový čtvrtek. Bouře přinesla nezvykle velké kroupy a tornádo mělo rychlost kolem 300 kilometrů v hodině. Zemřelo šest lidí. Zničených bylo kolem 1200 domů, z nichž asi 200 muselo být strženo. Na konta veřejných sbírek pro lidi postižené tornádem lidé zaslali několik set milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihomoravský kraj,

Štítky ČR, počasí, neštěstí, stavby, tornádo, Moravská Nová Ves, kostel, střecha, okres Břeclav, okres Vsetín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věž kostela v Moravské Nové Vsi dostane původní kříž, který srazilo tornádo  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.