Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stoletý břeclavský vodojem čeká rekonstrukce. Fasáda bude jako za první republiky

Slavný vodojem v Břeclavi se dočkal oprav, při kterých se oblékne do svých původních barev ze začátku dvacátého století. Podle plánu potrvá rekonstrukce necelý půl rok, a tak už na letošních Svatováclavských slavnostech budou mít lidé možnost podívat se na město opět z výšky věže.

Břeclavský vodojem nacházející se na křižovatce ulic Sovadinova a Slovácká, který městu dominuje už téměř sto let, se vrací k původní podobě. Při jeho rekonstrukci dělníci nevykonají jen potřebné opravy, ale natáhnou i novou fasádu, a tak vodárenskou věž stejně jako v minulosti ozdobí červená a šedá barva. Náklady na přestavbu, jejíž dokončení se plánuje na letošní podzim, činí 3,7 milionů korun.

„Vodárenská věž si výraznější opravy, které se naposledy uskutečnily před mnoha lety, určitě zaslouží a potřebuje je. Objekt od svého vzniku v roce 1927 slouží původnímu účelu a stále pomáhá zásobovat centrum města pitnou vodou,“ sdělil Milan Vojta, ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav (Vak Břeclav), jež vodojem vlastní i provozuje.

Kromě nového nátěru je součástí rekonstrukce bezmála padesát metrů vysokého objektu také výměna střešního pláště, sanace žlabové římsy a umístění nového hromosvodu. Dále dělníci opraví opadávající omítku. Podle mluvčí Vak Břeclav Elišky Windové byla právě padající omítka společně s nevyhovujícím stavem budovy důvodem, proč společnost vodárnu před třemi lety uzavřela pro návštěvníky.

„Díky opravám budeme moci vodojem při vybraných příležitostech znovu zpřístupnit veřejnosti. Ti, kteří už měli možnost Břeclav z věže vidět, ví, že pohled na město z vodárny rozhodně stojí za to. Už jen vystoupat útrobami vodojemu je nevšední zážitek,“ dodal Vojta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VAK Břeclav

Štítky Břeclav, vodojem, rekonstrukce, jižní Morava, oprava, První republika, Milan Vojta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stoletý břeclavský vodojem čeká rekonstrukce. Fasáda bude jako za první republiky  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.