Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pokračuje revitalizace Zámeckého rybníku v Lednici. Nádrž má nové břehy

Rybník v lednickém zámeckém areálu, který je součástí národní kulturní památky, se poprvé od svého vzniku opravuje. Manipulace s vodní nádrží má kvůli ochraně přírody mnohá omezení, a tak se při odbahňování dna i úprav břehů využívaly speciální metody.

Součástí revitalizace Zámeckého rybníku v Lednici, která na Břeclavsku začala před dvěma lety, je kromě odbahňování dna i zpevňování břehů. Při jejich nedávných úpravách museli dělníci kvůli těžkým podmínkám použít kromě běžných metod i některé speciální. Na konci března rybník opět napustili vodou, aby práce nenarušily vegetační období tamních rostlin, a obnovu dokončí na podzim. 

Náklady na projekt činí 120 milionů korun a pokryjí je peníze z evropských fondů a z daru od místního podnikatele. „Hlavním smyslem revitalizace je obnovit původní rozměry dvanácti hlavních ostrovů a stabilizovat jejich břehy. Kromě běžné metody zpevňování kamennými hrázkami jsme využili i metodu takzvaných utopených dřevěných bárek. Unikátní řešení vymezuje obvody hranice břehů a tvoří pásma s mělkou vodou pro růst rákosin,“ popsal Drbně Jan Vybíral, ředitel Biosférické rezervace Dolní Morava, která má kvůli revitalizaci vodní nádrž vypůjčenou od památkového ústavu.

Speciální technika

V celém projektu pracují dělníci kvůli mnoha přírodním omezením s téměř všemi technologiemi, které lze při revitalizaci rybníku využít. Dva sací bagry odsávaly sedimenty, které putovaly potrubím do odkalovacích nádrží. Dále se na obnově podílelo dvanáct bagrů, pásová vozidla a nákladní auta, jejichž úkolem byla například úprava odtokové rýhy a sklonu dna, drobné opravy nebo převoz kamenů a škeblí.

„Musíme si uvědomit, že rybník je společně s přilehlými prostory národní kulturní památkou. Dále je součástí národní přírodní rezervace Lednické rybníky, spadá po ochranu Natura 2000, je zapsaný na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a je Evropsky významnou lokalitou a ptačí oblastí. Toto zadání společně s omezeným časem na realizaci vede k velice složité úloze,“ sdělil Miroslav Ježek, jednatel firmy Hydro&kov, která projekt zhotovuje.

Spolupráce organizací

Místní podnikatel František Fabičovic, který projekt finančně podpořil, vidí v revitalizaci Zámeckého rybníku v Lednici smysluplnou a dobrou věc, jež bude prospěšná nejenom přírodě, ale i lidem. Kromě něj spolupracuje s Biosférickou rezervací Dolní Morava a zhotovující firmou na obnově vodní nádrže také Národní památkový ústav, obec Lednice, Povodí Moravy, CHKO Pálava a Agentura ochrany přírody a krajiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Lednice, rybník, revitalizace, ochrana přírody, vodní nádrž, okres Břeclav, Jan Vybíral, František Fabičovic, Biosférická rezervace Dolní Morava, Natura 2000, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokračuje revitalizace Zámeckého rybníku v Lednici. Nádrž má nové břehy  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.