Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Břeclav půjčí městské pozemky neziskovce, která ve městě vybuduje lužní park

Břeclav se dohodla s neziskovým spolkem na vzniku lužního parku poblíž centra města. Dobrovolníci Hnutí Brontosaurus obnoví luční porosty a vytvoří nový systém tůní a mokřadů. Lidé se do nového areálu podívají už na začátku příštího roku.

Hnutí Brontosaurus vypůjčilo město Břeclav pozemky v rozsahu pět tisíc metrů čtverečních pro obnovu lužního parku Krče. Rozloha celé lokality, na které chtějí dobrovolníci vybudovat tůně a mokřady, je přes čtyřicet pět tisíc metrů čtverečních. „Brontosauři nás požádali, zda bychom jim půjčili pozemky pro lužní park, ve kterém chtějí realizovat opatření blízká přírodě a výřez náletových dřevin. Rada města tento záměr přijala velmi pozitivně, výpůjčku schválila,“ řekl k rozhodnutí místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (Mladí a neklidní).

Podle harmonogramu spolku začnou dobrovolníci obnovovat lokalitu, na které nikdo nehospodaří, letos. Veřejnost se do nově vzniklého areálu podívá už na začátku příštího roku. Pro výkup dalších pozemků vybrala iniciativa přes tři sta tisíc korun. Nyní jedná s jejich majiteli, aby se s pracemi začalo co nejdříve.

„Chceme se na této lokalitě naučit, jak podobná místa získat, pečovat o ně a předat tyto zkušenosti a know-how dalším lidem. Chceme tímto příkladem motivovat k podobným činům a projektům na dalších místech,“ řekl Martin Václavík, agroekolog a člen Ardea Břeclav Hnutí Brontosaurus.

Město pozemky propůjčí na deset let, a kromě obnovy přírody na nich dobrovolníci vybudují také naučnou stezku, vysadí původní odrůdy ovocných stromů a vytvořií přirozené prostředí pro hmyz, ptáky a jiné živočichy. „Na realizaci se těšíme, obnova pozapomenutých míst patří k našim prioritám a jsme rádi, že se tohoto místa Brontosauři tímto způsobem ujali," doplnil Matuška.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Iniciativa Brontosaurus

Štítky Břeclav, park, příroda, mokřady, pozemek, Hnutí Brontosaurus, Krč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břeclav půjčí městské pozemky neziskovce, která ve městě vybuduje lužní park  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.