Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vodohospodáři se vrhnou na opravu hustopečského rybníku, zbaví jej sedimentů

Přední rybník v Hustopečích na Břeclavsku se dočká nového kabátu. Povodí Moravy (PMO) oznámilo, že letos na podzim začne dlouho očekávaná rekonstrukce vodního díla, které přinese lepší zadržování vody v krajině a lepší protipovodňovou ochranu. Práce potrvají více než rok a vyjdou na téměř patnáct milionů korun.

Po opravě hustopečského Zadního rybníku, která se odehrála 2013 a 2016, se PMO koncem letošního září pustí do oprav Předního rybníku. V září z něj pracovníci vypustí celkem 2400 kubíků sedimentů. V zimě pak dělníci rozeberou a znovu zeminou nasypou hráze. Následně vodohospodáři odstraní výpustní zařízení, které nahradí novou výpustí. Stavební práce tak završí celkovou rekonstrukcí bezpečnostního přelivu a odpadního koryta. 

Odtěžení sedimentů zvýší akumulovaný i retenční prostor a zatěsnění hrází pak zlepší hospodaření s vodou, aby bylo možné i s malými přítoky rybníky naplnit a vodu v nich udržet,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Na úpravu vodního díla získá povodí státní dotaci bezmála patnáct milionů korun. Obnova podpoří funkce nádrže, kterými jsou především zadržování vody v krajině a převádění povodňových toků. „Význam rekonstrukcí obou rybníků je o to větší, neboť oba extrémy, jak vysoké srážky spojené s vyššími průtoky, tak sucho, se v této oblasti významně prohlubují,“ popsal Gargulák.

Vodní dílo Hustopeče I. se zásobním prostorem nádrže 111 400 metrů krychlových je v provozu už téměř sedmdesát let. Dlouhotrvající sucha v předchozích letech způsobovala značný pokles hladiny, na to měla vliv především nízká vydatnost vodního toku Štinkovka. Letos je hydrologická situace příznivější, proto mohl být rybník částečně napuštěný. Stav hladiny bude záviset na hydrologické situaci a síle Štinkovky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PMO

Štítky rybník, Hustopeče, rekonstrukce, vodní nádrž, PMO, oprava, vodní dílo, Povodí Moravy (státní podnik), okres Břeclav, Zadní rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři se vrhnou na opravu hustopečského rybníku, zbaví jej sedimentů  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.