Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

K hustopečským mandloním vyrazili i Brňané

Od pondělí jsou mandloňové sady v Hustopečích na Břeclavsku přístupné i lidem z jiných měst. Konec zákazu cestování mezi okresy znovu sady zpřístupnil a návštěvníci se tak mohou bílými korunami kochat ještě alespoň pár dní, než odkvetou. 

Ačkoliv ještě na začátku dubna mohli k rozkvetlým mandloním v Husopečích jen místní, po zrušení zákazu se sem mohou vydat i obdivovatelé ze vzdálenějších míst. Do sadů chodí pravidelně hlídky městské policie, které na dodržování stále platných opatření dohlíží. 

Na hustopečskou stezku vyrazili i Brňané. „Jezdíme sem každý rok. Jsem ráda, že jsme si rozkvetlé stromy stihli prohlédnout i letos. Výlet do přírody ocením já i děti,“ chválila procházku maminka Lenka Kopecká. Rozhledna na kopci je však stále zavřená.

Tradiční slavnosti až v srpnu

Kvůli vládním opatřením museli pořadatelé mandloňových slavností přesunout oslavy na léto. „Program letních slavností jsme čerpali z jara. Chceme uspořádat gastrofest a přímo na náměstí vařit mandlové speciality. Přijedou také stánkaři, kterým jsme jarní účast museli odmítnout," řekla mluvčí města Jana Hrádková. Protože v srpnu mandle dozrávají, chtějí pořadatelé připravit soutěž, která bude spojená s obdobím sklizně. 

Nově vysázené arboretum

Na konci března vzniklo v sadech mandloňové arboretum, kde začali s výsadbou nových odrůd mandloní. Ve spolupráci s odborníky z Mendelovy univerzity v Brně chce město na pozemku připravit informační tabule o pěstování mandloní s historickými fotografiemi. Kromě zmíněných stromů na místě vysadí i lékořici a další rostliny, které byly v historii spjaty s českou krajinou.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky mandloně, Hustopeče, opatření, Brno, slavnost, okres Břeclav, Mendelova univerzita v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K hustopečským mandloním vyrazili i Brňané  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.