Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Změna názvu zachrání unikátní železniční stanici

Železniční stanice Boří Les v Břeclavi se bude nově jmenovat Břeclav – Fosfa. Změna názvu železniční stanice umožní zachovat historickou nádražní budovu, která měla jít původně k zemi. Záměr už schválili na svém posledním jednání břeclavští zastupitelé.

O demolici budovy rozhodla Správa železnic loni. Důvodem byl špatný technický stav objektu, který už nevyhovoval současným normám. Záchrana tak přišla doslova za minutu dvanáct. „Na jejím místě měl zůstat jen skořepinový kontejner pro umístění nezbytného zabezpečovacího zařízení,“ popsala mluvčí břeclavské radnice Jana Pelcová

Státní organizaci následně kontaktovala společnost akciová společnost Fosfa, jež odkoupla současnou budovu nádražní stanice Boří les a pustila se do její opravy tak, aby splňovala požadavky železničářů. „Veškeré náklady bude hradit iniciátor změny, tedy společnost Fosfa,“ uvedl břeclavský starosta Svatopluk Pěček (ANO).

Cedule zůstane

Poté, co změnu názvu schválili břeclavští zastupitelé, může Fosfa zažádat u drážního správního úřadu o schválení změny názvu stanice. „Na mou žádost bude kvůli místnímu názvosloví ponechán název Boří les na nádražní budově. Stanice tak nadále bude perlou při cestě historickým vlakem z Břeclavi do Lednice,“ sdělil Pěček.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Břeclav

Štítky stanice, Břeclav, Boří les, železniční stanice, Fosfa, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změna názvu zachrání unikátní železniční stanici  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.