Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Muž šel čistit studnu, ta se nad ním zavalila. Hasiči se k němu snaží dostat už třetí den

Od sobotního poledne se několik desítek hasičů snažilo zachránit muže, který zůstal uvězněný v zavalené studně ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku. Hasiči pracovali na složité a velmi namáhavé záchraně desítky hodin v kuse, avšak doteď neúspěšně. Zatímco v sobotu hasiči mluvili o tom, že muž mohl přežít ve vzduchové kapse, nyní už pracují s verzí, že hledají jen tělo. Dno studny totiž opět zalila voda.

Muže zavalily sutiny studny krátce po sobotním poledni. Přivolaní hasiči začali okamžitě stavět výdřevu studny, aby nedošlo k dalšímu zborcení.

Po několikahodinové práci na zabezpečení stavby přišel na řadu sací bagr. Speciální stroj celou noc odsával suť. Velké kameny, které bagr nebyl schopen nasát museli hasiči dopravit na povrch z hloubky několika metrů pomocí kladkostroje. Každý uvolněny metr prostoru se pak musel stabilizovat výdřevou. Uvnitř studny o průměru 150 cm vznikla dřevěná konstrukce, která zmenšila prostor na rozměry přibližně 90x90cm.

V neděli se hasiči dostali do hloubky přes osm metrů pod povrchem. Statika studny byla však natolik narušená, že museli nad ránem přesušit všechny práce. Na místo povolali statika a Báňskou záchrannou službu. V neděli ráno se se všemi přítomnými dohodli na dalším postupu pro zajištění bezpečnosti všech zasahujících.

Báňská záchranná služba začala ihned vylepšovat konstrukci uvnitř studny. Stabilizace studny byla dokončena před půlnocí. Hasiči začali s odklízením zbývajících sutin na dně tak, aby se dostali do hloubky deseti metrů, kde by měl být muž pod sutinami zavalen.

V sobotu na záchraně muže pracovaly čtyři desítky osob. V neděli pokračovalo dalších více jak třicet osob. Hasiči ve vysokém nasazení pracují na místě již více jak 34 hodin.

Podle policejního mluvčího Bohumila Maláška šel muž do studny, aby ji vyčistil. „Podle našich informací došlo k odčerpání vody ze studny, a když byl dole, zhroutilo se to," řekl Malášek. Podle něj nelze muže prohlásit za mrtvého, dokud není tělo vytaženo. Muž podle jeho mínění nejspíše nemohl událost přežít.

Foto HZS JMK

Štítky studna, zavalení, záchrana, suť, okres Břeclav, Velké Pavlovice, Báňská záchranná služba

Muž šel čistit studnu, ta se nad ním zavalila. Hasiči se k němu snaží dostat už třetí den  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.