Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nechceme neobyvatelné město, zní z Mikulova. Radnice chce regulovat Airbnb

Pronajímání bytů přes internetovou službu Airbnb cítí na jižní Moravě jako vznikající problém radnice v Mikulově, který se v posledních letech stal vyhledávaným turistickým cílem. Starosta Rostislav Koštial (ODS) by byl rád, kdyby stát vytvořil pravidla. V Brně zatím žádné stížnosti hoteliérů či obyvatel nezaznamenali. Další města kraje nejsou zdaleka tak turisticky exponovaná, aby bylo množství takto pronajímaných bytů problémem.

Přes Airbnb může pronajímat na internetu každý svůj byt či dům a majitelé a hosté pak služby a chování vzájemně hodnotí. „Neevidujeme ani stížnosti obyvatel, ani stížnosti hoteliérů. Dle našich informací se však situací začala zabývat finanční správa," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Město má jenomezené pravomoci

Koštial by si přál, aby pravidla nastavil stát, protože město má jen velmi omezené pravomoci pomocí vyhlášek. „Turistický ruch vítáme, podporujeme férové podnikání. Každá činnost potřebuje pravidla, což se ukazuje na Uberu. Do problematiky taxislužby už se pustil. Je potřeba, aby byla pravidla výhodná pro všechny strany," uvedl Koštial.

Majitelé hotelů a penzionů i registrovaní pronajímatelé bytů či domů jsou v nevýhodě, protože musejí platit daně a poplatky, čemuž se majitelé bytů pronajímaných přes Airbnb obvykle vyhýbají. „Nejenže neplatí daně, ale zatěžují město. Maximálně zaplatí roční poplatek za odpad, ale když přijede turista na týden či víkend, vyprodukuje odpadu mnohem víc. Zavazí také se zaparkovaným autem. Ideální by bylo, aby majitel bytu musel prokázat, co s bytem dělá," míní Koštial.

Jako modelový příklad, kdy je město zatížené turisty v neevidovaných ubytováních, uvádí zahrádkářskou kolonii, kterou město v minulosti elektrifikovalo. „Stala se z toho turistická kolonie se všemi myslitelnými dopady," poznamenal Koštial.

Nevychovaní turisté

Mikulov by nerad dopadl jako například centrum Prahy či Český Krumlov a hledá cesty, jak sladit život místních a turistů. „Centrum musí žít nejen z turistů. Co však pozorujeme, je to, že se turisté obecně neumí chovat, a je úplně jedno, jak jsou bohatí, z jaké pocházejí sociální skupiny," řekl Koštial.

Foto Místní kultura | Zdroj ČTK

Štítky Mikulov, Airbnb, regulace, Rostislav Koštial, ODS, Brno, Jihomoravský kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechceme neobyvatelné město, zní z Mikulova. Radnice chce regulovat Airbnb  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.