Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Na nádraží v Břeclavi vyrostla parkovací věž pro 120 jízdních kol

V Břeclavi u hlavního nádraží je nová parkovací věž pro kola téměř za 15 milionů korun. Nabízí skoro 120 míst, z nich je 102 pro kola nebo elektrokola a 16 pro dětská kola. Většinu nákladů pokryla dotace. Poplatek je pět korun za 24 hodin. Kola jsou hlídaná, a proto je jejich uložení bezpečnější. Parkovací věž je hotová

„Do konce července by měla být zkolaudovaná a bezprostředně poté začne sloužit cyklistům," uvedl mluvčí radnice Jiří Holobráde. Základy vznikly loni na podzim, montáž pak začala na jaře. „Jedno zaparkování trvá od přistavení kola k věži po vydání parkovacího lístku 16 až 23 vteřin podle patra, do kterého automatický výtah kolo umístí," uvedl Holobrádek.

Platí se až po vyzvednutí kola, za den je sazba pět korun. „Držitelé In-karty Českých drah mají prvních 24 hodin parkování zdarma. Platit lze pouze mincemi všech velikostí, automat vrací drobné," dodal mluvčí.

Kola jsou pod kamerami

Prostor ve věži i před ní je monitorovaný kamerami městské policie, takže cyklisté mají kola v bezpečí. „Před věží mohou cyklisté použít pumpu k nafoukání kola, v nejbližší době bude instalovaná také nabíječka elektrokol," informoval Holobrádek.

Sedmá věž v ČR

V Břeclavi je sedmá věž pro kola v České republice. „Zkušenosti z jiných měst ukazují, že zájem o parkovací věže je. Věřím tomu, že i Břeclavané tuto službu ocení a budou parkovat především dražší kola a elektrokola tímto bezpečným způsobem," uvedl místostarosta Svatopluk Pěček (ANO). 

Náklady na věž a její připojení byly 14,7 milionu korun. Město získalo skoro 11 milionů na dotacích. Přes deset milionů bylo z Evropské unie, další peníze dostalo z ministerstva pro místní rozvoj a zbytek dalo ze svého.

Foto Město Břeclav | Zdroj ČTK

Štítky parkovací věž, kola, cyklisté, Břeclav, nádraží, cyklista, Česko, Evropská unie, České dráhy, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na nádraží v Břeclavi vyrostla parkovací věž pro 120 jízdních kol  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.