Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do Blanska se vrátily pokácené akáty. Tamní umělec z nich vyrobil sochy

Do Blanska se symbolicky vrátily akáty, které loni město pokácelo u tamního sídliště. V podobě čtyř dřevěných modelů nově zdobí rekreační oblast Palava. Instalace uměleckých kousků tak završila letošní práce na postupné obnově oblíbené lokality.

Do minulého podzimu rostly pod blanenským sídlištěm Sever akáty. Loni je však město nechalo pokácet, pracovníci chemicky ošetřili pařezy a postupně vysadili nové stromy. Podél horního chodníčku od skautské klubovny do Horní Palavy tak poroste více než dvě desítky neplodících třešní. Využití se však našlo i pro dřevo ze starých stromů, které nově zdobí reakreační oblast Palava.

V lokalitě z materiálu vyrostly čtytři dřevěné skulptury a tři prvky, které lidem poslouží jako lavičky. „Všechny sochy odkazují na stromy, které na Palavě rostly. Některé jsou vertikální a symbolizují stojící dřeviny, tři z nich jsou zpracované jako živly, tedy voda, vzduch a země, které oblast tvoří. Čtvrtá socha spojuje dvě figury do jedné a odkazuje na návštěvníky Palavy,“ popsal autor soch Libor Bartoš.

Radost pro děti 

Nový kabát dostal i celý dětský plácek. „Všechny prvky hřistě mají čerstvý nátěř, u atrakcí jsou vyměněná lana a přibylo pár úchytů. Obnovy se dočkaly plošné desky i balanční prvky. Doplnili jsme také písek v pískovišti a nefunkční vodní prvek jsme odstranili,“ vyjmenoval vedoucí odboru správy a rozvoje města Milan Vítek. Pro nejmenší přibyly také dvě houpačky a točidla, dřevěné schůdky a balanční trasa z kůlů propojující dolní a horní část hřiště.

I v následujících letech bude revitalizace celé oblasti pokračovat. Dalším bodem na programu je rekonstrukce veřejného osvětlení, úprava komunikací, doplnění zeleně a vytvoření nových odpočinkových zón. V budoucnu by měly být na Palavě i veřejné grily, molo nebo vodní skluzavky a nové sociální zařízení. Práce jsou rozdělny do několika etap a jejich rychlost se odvíjí od úspěšnosti města v získávání dotací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Záboj

Štítky Blanensko, revitalizace, sochy, akáty, dětské hřiště, rekreační oblast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Blanska se vrátily pokácené akáty. Tamní umělec z nich vyrobil sochy  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.