Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Lidem otevřeli opět lezeckou stěnu v Moravském krasu. Přibyla byrokracie, aby místní nebrblali

Téměř rok čekali milovníci lezeckých aktivit, než se znovu otevře skalní stěna v blanenské části Lažánky. Přírodní úkaz v Moravském krasu uzavřeli ochránci kvůli chybějícímu povolení i četným stížnostem místních, kterým vadil hluk z okolí. Radnice Blanska nakonec vytvořila sadu pravidel, jež mají přispět ke zklidnění napětí.

Oblíbené místo mnohých sportovních nadšenců skončilo na konci roku. Objektu vypršelo povolení k užívání, které nechtěla Správa CHKO Moravského krasu prodloužit do doby, než užívání skály dostane jasná pravidla. Lidé z okolí totiž nadávali, že návštěvníci dělají nepořádek a hlučí. Práci tak dostali úředníci z blanenské radnice, jelikož pozemky patří pod město. Dostali za úkol vymyslit závazný návštěvní řad. Po osmi měsíc oznámili, že mají hotovo. 

„Nově je nastavený a přímo u vstupu také umístěný provozní řád s konkrétní provozní dobou od 9:00 do 19:00 hodin nebo do setmění, aby byla zachována kapacita. Na stránkách Horosvazu je zprovozněný rezervační systém, aby byl přehled, kdo se v lokalitě pohybuje, a kapacita je nastavená na maximálně dvacet osob v jeden okamžik. Omezila se také možnost vjezdu do lokality, v nejbližších dnech dřevěnou bariéru doplní také zákazová značka,“ popsal blanenský místostarosta Ivo Stejskal (Volba pro Blansko). 

Novinkou jsou v areálu také zábrany, jež prostor oddělují od okolí. Lezecký park Lažánky, který sami lezci označují jako Klettergarten Lažánky, získal povolení na rok. Pokud se vyskytnou problémy, dojde podle úřadu k úpravě regulí. Počítá se také s přítomností městské policie i strážců přírody. 

„Otevření za nově nastavených pravidel je určitým kompromisem. Věřím, že pokud budou lezci dodržovat provozní řád a nebudou vůči svému okolí agresivní, mohlo by to fungovat. Každopádně stěna a provoz na ní bude určitě pod drobnohledem místních,“ dodal předseda občanského aktivu Lažánek a blanenský radní Petr Rizner (ANO).

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Blansko/Martin Foltánek

Štítky Blansko, Lažánky, CHKO, Moravský kras

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

TAK TO POLEZOU PO NÍ DO ŘITI ZASE MNOZÍ POLITIKŮM!!!

Čtvrtek, 7. září 2023, 20:12Odpovědět

Honza Skočdopole

Ještě místním zakázat vjezd do Brna autem a povinnou registraci v online systému a bude to dokonalé ????

Čtvrtek, 24. srpna 2023, 15:25Odpovědět

Lidem otevřeli opět lezeckou stěnu v Moravském krasu. Přibyla byrokracie, aby místní nebrblali  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.