Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hřbitovu v Blansku nestačí kapacita. Město postaví nové kolumbárium

Lidé v Blansku mají stále větší zájem o pohřbívání blízkých v kolumbáriu. Hřbitov ale nestačí reagovat na neustále zvyšující se poptávku, a kapacita obou prostorů pro ukládání uren je tak vyčerpaná. Město proto na podzim vybuduje další pietní místo s více než stovkou nových schránek.

Na blanenském hřbitově chystají podzimní stavbu, která rozšíří kapacitu tamních kolumbárií. Dva stávající objekty s více než 160 urnami jsou už plné, zájem o tento typ ukládání ostatků je ale čím dál větší. Město už na hřbitově dvě kolumbária postavilo, první v roce 2018, další o dva roky později. Za pár měsíců na travnaté ploše ve vstupní části pohřebiště vyrostou další tři bloky se schránkami pro jednu až tři urny.

„Celkem se kapacita zvýší o 117 schránek s možností uložení až 234 uren. Součástí plnění je také řešení plochy před kolumbáriem, kde vznikne centrální středový ostrůvek se zelení, do kterého bude přemístěn kříž, který je památkou obětem druhé světové války,“ sdělil vedoucí odboru správy a rozvoje města Blanska Milan Vítek.

Nový prostor pro odpočinek a rozjímání poslouží nejen návštěvníkům kolumbária, ale také obřadní síně. Součástí projektu jsou i nové zpevněné plochy, mobiliář, veřejné osvětlení a zeleň. 

Pietní místo v jihomoravském okresním městě vyroste letos v listopadu, poté v závislosti na počasí pracovníci také vysadí okrasné keře a květiny. S dalším rozšiřováním pohřebiště se jinak ale nepočítá. Hrobových míst je nyní k dispozici přes 130, do dalších tří desítek už ostatky byly v minulosti uloženy, pozůstalí ale hroby už dál zachovávat nechtějí.

Ohodnoť článek

Foto Město Blansko

Štítky Blansko, hřbitov, stavba, hrob

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hřbitovu v Blansku nestačí kapacita. Město postaví nové kolumbárium  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.