Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Blanensku si otevřeli obchod, ve kterém nejsou prodavačky a má otevřeno každý den

S velkou novinkou se vytasili v jihomoravské obci Vísky, kde otevřeli první samoobslužní obchod na Blanensku. Provozovna je k dispozici každý den a lidé si za nákup zaplatí platební nebo věrnostní kartou. Obec doufá, že krok pomůže místním, aby za potravinami nemuseli cestovat do velkých supermarketů.

Obci nedaleko Letovic se nevyhnul stejný problém, jaký trápí velkou část menších územních celků. Místní Jednota na konci roku ukončila provoz, a tak v místě, kde dříve bylo několik obchodů, zůstali místní rázem bez krámu. Jen za poslední měsíce takhle na Blanensku skončilo jedenáct podniků. 

Vedení obce nakonec vymyslilo, že si budovu bývalého koloniálu vezme pod sebe. Nikdo se ale provozování nemínil ujmout, a tak zkusili ve vísce jít vlastní a zatím příliš neprobádanou cestou. Otevřeli bezobslužný obchod, v němž není třeba personálu. 

„V devadesátých letech by nás vůbec nenapadlo, že by se nám něco podobného mohlo stát. Jednota fungovalo a obchodů dost. Po loňském konci Jednoty jsme ale museli hledat řešení. Odkoupili jsme sice budovu, ale dlouho se nám nedařilo najít provozovatele. Obchod jsme nakonec provozovali sami ve standardním obslužném režimu v dopoledních hodinách a postupně přidělali bezobslužný prodej, díky čemuž můžeme mít otevřeno každý den,“ řekl starosta Vísek Stanislav Kamba (KDU-ČSL).

Vše hlídají kamery

Princip nakupování v novém domě potravin je jednoduchý. Stáčené víno, párek či sodovku zákazníci u kasy naskenují pomocí čtecího zařízení. Za položky jednoduše zaplatí platební kartou nebo věrnostní kartičkou, na níž jim obsluha nabije kredit. Klasičtí prodavači jsou na místě pravidelně v dopoledních hodinách. Poté odejdou a místo zůstane otevřené až do večera. Na dění pak dohlíží celou dobu kamery, které se starají o to, aby nedocházelo ke krádežím. 

Dotační programy nestačí 

Prozatím se jedná o pilotní projekt, který potrvá rok. Poté obec vyhodnotí, zda se provoz vyplatí. Na výsledky je zvědavý rovněž Jihomoravský kraj. Úřad pravidelně v dotačních programech pomáhá venkovským prodejnám přežít. Podle náměstka jihomoravského hejtmana Jana Zámečníka (KDU-ČSL) je o program značný zájem, a není možné vyhovět všem žadatelům. Vísky ale u úředníků uspěly. Úřad poslal na investici 200 tisíc korun, dalších 425 zaplatila obec. 

„Pokud se samoobslužný koncept osvědčí, plánuje kraj podporu dalších takových obecních obchodů. A protože se jedná o zavádění nové technologie, která nemusí být úplně komfortní pro starší občany, budeme trvat po nějakou dobu i na zajištění asistence, aby zákazníky proškolila a pomohla jim při nákupu,“ doplnil Zámečník.  

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Vísky, Obchod, Kraj, Jihomoravský, Nakupování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Herman

Někdo jej musí zásobovat.

Úterý, 22. srpna 2023, 15:05Odpovědět

Na Blanensku si otevřeli obchod, ve kterém nejsou prodavačky a má otevřeno každý den  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.