Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Blansku se kvůli inflaci uskromní. V novém bazénu nepostaví plánované wellness

Stavba krytého bazénu, kterou plánuje Blansko, bude nakonec skromnější. Městští zastupitelé schválili návrh projektu, jenž počítá s bazénem se šesti plaveckými drahami, vířivkou, parní saunou a bazénkem pro děti. Původně chtělo Blansko postavit i wellness.

Nová budova krytého bazénu vyroste na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. S původními plány na stavbu se město vytasilo v roce 2019, kdy počítalo s fitness centrem i wellness zónou za cenu 276 milionů korun. Vzhledem k inflaci a problémům se stavebními materiály se nakonec musí Blansko přiklonit k redukovanému plánu.

„S ohledem na krizi ve stavebnictví, růst cen stavebních materiálů i rekordní inflaci by za původní projekt nyní město zaplatilo více než 460 milionů korun bez DPH, což je částka určená na investice města na několik let. Proto došlo k optimalizaci původních plánů a také k objemové redukci původně připravovaného objektu lázní," vysvětlila mluvčí města Blansko Pavla Komárková.

Bazén nahradí lázně

S výstavbou bazénu, jenž vznikne v sousedství aquaparku, se v Blansku začne v první polovině příštího roku. Kryté sportoviště s hlavním a výukovým bazénem se lidem poprvé otevře na konci roku 2025. Nahradí současnou budovu krytých lázní, která je podle města v havarijním stavu. 

„I redukovaná verze krytého bazénu nabídne potřebné zázemí pro plavce, dostatečný počet drah pro plavecké oddíly, zázemí pro školní výuku či plavání nejmenších dětí nebo možnost relaxace pro širokou veřejnost. Nerezové bazény doplní společná prohřívárna, parní sauna, prostor pro občerstvení, sociální zázemí i šatnu s 210 skříňkami,“ popsal starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Aby cena za stavbu bazénu nerostla i nadále, domluví se Blansko se zhotovitelem na maximální ceně za dílo. Ta nesmí přesáhnout 260 milionů korun, a to včetně nákladů na demolici, vybavení či překládání inženýrských sítí. Peníze získá město z prodeje pozemků v průmyslové zóně, o dotaci chce požádat Národní sportovní agenturu i stát.

Ohodnoť článek

Foto Město Blansko

Štítky bazén, koupaliště, sportoviště, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Blansku se kvůli inflaci uskromní. V novém bazénu nepostaví plánované wellness  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.