Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Sedmdesátileté čekání je u konce. Blansko otevřelo vysněný most

Několik generací lidí v Blansku čekalo na moment, kdy vznikne nový most, který překlene železnici, řeku Svitavu a spojí obě části města. Nyní se Blanenští vytoužené stavby dočkali. Slavnostně zprovozněná konstrukce se hned po otevření stala jednou z hlavních dominant okresního města.

Územní celek na sever od Brna po ocelové konstrukci toužil desítky let. Kvůli absenci mostní stavby museli lidé přejíždět přes železniční koleje. Při čekání u závor nabírali motoristé nejen ve špičkách zpoždění a ucpávali hlavních průtah města, což činilo problémy záchrance či hasičům. Ke zhmotnění dlouho plánovaného nápadu došlo loni, když pracovníci dokončili objekt a vpustili na něj dopravu. Nyní stavaři společně s politiky a silničáři povolili vstup i pěším, čímž oficiálně po jednadvaceti měsících prací došlo ke zprovoznění.

„Blansko na přemostění čekalo 70 let a konečně se to podařilo. Auta tu s omezením projížděla od Vánoc, následovaly dokončovací práce a nyní otevíráme i lávku pro pěší. Končí tu veškerá omezení a most funkčně propojí dva oddělené konce Blanska,“ sdělil jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Hlavní nosný ocelový oblouk měří téměř osmdesátý metrů a celková délka nosné konstrukce činí lehce přes 158 metrů. „Zajímavostí mostu je nejen jeho polohové umístění, ale také fakt, že řidiči na něm budou muset překonat stoupání, i klesání 8,33%, což na mostech bývá méně obvyklé,“ přidal poznatek Roman Hanák, ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje, která byla hlavním investorem díla za zhruba 350 milionů korun. 

Součástí prací, které nabraly vzhledem k válce na Ukrajině či covidu zpoždění, bylo i vybudování okolní infrastruktury. „Na straně Starého Blanska vznikla jako součást stavby přemostění nová parkoviště pro osobní i nákladní automobily, mostní lávku zase ocení chodci, kteří dosud mohli využívat pouze vzdálený přechod ve stanici Blansko-město,“ dodal blanenský starosta Jiří Crha (ODS), podle nějž se stavba stane jednou z hlavních dominant města.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Blansko, Most, Stavba, SÚS, Silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedmdesátileté čekání je u konce. Blansko otevřelo vysněný mostu  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.