Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

U Macochy vzniklo nejmodernější centrum pro malé astmatiky. Léčí se v jeskyních

V chráněném území Moravského krasu vznikla nová dětské zotavovna pro léčbu respiračních onemocnění, jaká nemá v České republice obdoby. Specializovaná léčebna nabízí pacientům školu, wellness, špičkově vybavené ordinace a především nenahraditelné jeskynní klima.

Do Moravského krasu jezdí malí astmatici, alergici i ekzematici desítky let ze všech koutů České republiky. Tamější lokalita plné lesů v kombinaci s bezalergenním klimatem Císařské jeskyně působí pozitivně na plíce nemocných. Zázemí měli návštěvníci doposud v budově Ostrově u Macochy, které ale po čtyřiceti letech dosluhovalo. Jihomoravský kraj proto zahájil projekt na výstavbu nového pracoviště. Zdravotnický komplex se po třech letech otevřel veřejnosti a návštěvníci získali podmínky, o nichž se dříve narozeným mohlo jen zdát.

„Stojí tu moderní budovy s novým vybavením, škola, bazén s francouzskými okny a výhledem do krajiny, relaxační zóna kolem léčebny s dětským hřištěm,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Pokoje pro malé pacienty. Foto: Aneta Šamšulová  

Počet alergiků stoupá 

Vybudování zdravotnického komplexu určeného pro děti od tří do osmnácti let vyšlo na více než 200 milionů korun. První astmatiky očekávají lékaři na začátku března. Pobyt, který trvá zpravidla měsíc, hradí dětem kompletně pojišťovna. Ta v některých případech pokryje náklady i rodičům, pro něž jsou rovněž vyčleněné prostory. 

„V současné době evidujeme nárůst alergických onemocnění, stálým problémem je také léčba atopického ekzému. Čtyřtýdenní pobyt v léčebně se speleoterapií pozitivně podpoří imunitní systém nemocných dětí, dochází ke zlepšení chronického onemocnění, redukci léků. Ideálně je vhodné pobyt opakovat,“ popsala ředitelka Jihomoravských dětských léčeben Kateřina Bednaříková s tím, že léčebna pojme necelých osmdesát lidí. 

Léčebna splňuje minimální nároky na energie, která pochází z emisně neutrálního zdroje. „Řešení přispívá ke zlepšení zdraví malých astmatiků, zachování přírody v okolí Macochy a v neposlední řadě i k nízkým provozním nákladům léčebny,“ řekl Vlastimil Vyskočáni, ředitel pro energetiku budov v ČEZ ESCO. Foto: Aneta Šamšulová

Chytrá a eko budova se školou

Budova je podle krajského úřadu navržená v souladu s ekologickými trendy. Nechybí například inovativní stropní vytápění, které omezuje usazování prachu. Řízení teploty je individuální pro jednotlivé místnosti a celý systém kontroluje míru vlhkosti. Navíc děti při léčbě nezameškají učivo. 

„Přímo v léčebně je samostatná škola o čtyřech třídách, a to je novinkou, protože dříve musely děti přecházet na výuku do místní základní školy v Ostrově u Macochy,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Nantl (ODS).

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Astma, Léčba, Ekzém, Kraj, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Zdravím krásnou smějící se blondýnku,,,,,,

Sobota, 18. března 2023, 02:28Odpovědět

U Macochy vzniklo nejmodernější centrum pro malé astmatiky. Léčí se v jeskyních  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.