Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

O vládu nad Blanskem se podělí čtyři strany. Starostou zůstane Crha z ODS

Náročná vyjednávání jsou u konce. Blansko v příštích čtyřech letech povede ANO, ODS, Volba pro Blansko a ČSSD. Strany se domluvily, že podepíší koaliční smlouvu. V zastupitelstvu budou mít čtrnáct hlasů hlasů z pětadvaceti. Post starosty znovu připadne Jiří Crhovi (ODS), který je zároveň krajským radním pro dopravu. Místostarostka bude Lenka Dražilová (ANO), druhým místostarostou Ivo Stejskal (Volba pro Blansko).

V Blansku uzavíraly roky koalici ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Volba pro Blansko, po letošních volbách by ale měla jen 11 zastupitelů z 25. KDU-ČSL míří do opozice. „Podepsali jsme memorandum o spolupráci s tím, že příští týden uzavřeme koaliční smlouvu, a to zřejmě koncem týdne. Programy ještě budeme řešit," uvedla Dražilová.

Do blanenského zastupitelstva se dostaly všechny kandidující strany. Komunální volby ve městě vyhrálo hnutí ANO, získalo šest mandátů, druhá skončila ODS také se šesti mandáty. Třetí KDU-ČSL bude mít tři zastupitele. Čtvrté uskupení FÓRUM Blansko má tři mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě SPD. Šestí jsou Piráti se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadilo hnutí STAN s jedním zastupitelem. Na osmém místě skončila ČSSD s jedním mandátem, devátá KSČM získala také jeden mandát.

V Blansku v roce 2018 vyhrála ve volbách ODS, získala pět mandátů z 25. Stejný počet získalo i druhé hnutí ANO. Čtyři křesla v zastupitelstvu připadla KDU-ČSL, tři pro ČSSD stejně jako pro Volbu pro Blansko. Tři mandáty měla i KSČM, po jednom pak Piráti a SPD. Koalici vytvořily ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Volba pro Blansko. Starostou se stal občanský demokrat Crha.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný, Město Blansko

Štítky Blansko, Volby, Komunál, Crha, Koalice, ODS, Jiří Crha, ANO 2011, ČSSD, KDU-ČSL, Lenka Dražilová, KSČM, Svoboda a přímá demokracie, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O vládu nad Blanskem se podělí čtyři strany. Starostou zůstane Crha z ODS  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.