Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Boskovice dostanou nové atrakce. Lidé se podívají na čerpání vody

Se začátkem školního roku se Boskovice na Blanensku pouští do stavebních akcí. Návštěvníky tamějšího hradu čeká v příští sezoně nově opravený rumpál, šlapací kolo i plně funkční systém na čerpání vody. Na nedalekém zámku odstartovala rekonstrukce zastaralé kanalizace.

Zaměstnanci hradu a zámku v Boskovicích se s koncem léta pustili do oprav a renovací. Hradní prostory v příštím roce ozvláštní obnovený rumpál i šlapací kolo z druhé poloviny sedmnáctého století. „Obě atrakce fungovaly ještě v sedmdesátých letech a systémem dvou okovaných věder na jednom řetězu vytahovaly vodu z hluboké cisterny,” vysvětlil kastelán Milan Vavěrka

Opravy začaly letos v září, hotovo má být příští rok. Návštěvníci si užijí ukázky historického systému odebírání vody, a boskovický hrad se tak stane jediným v republice, který zájemcům představí plně funkční čerpací systém. Atrakce bude k vidění po celou sezonu. 

V zámeckých prostorách se pustí do praktičtějších oprav. Dělníci nyní pracují na rekonstrukci kanalizace, která je z části tvořena pouze původní zděnou stokou a nachází se v havarijním stavu. Zámecké prostory se dočkají také kompletní modernizace hlavního vedení a rekonstrukce původních odvodňovacích štol pocházejících ještě z dob Dominikánského kláštera. S pracemi je spojená i oprava záchodů pro návštěvníky.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv zámek Boskovice

Štítky Boskovice, zámek, hrad, rekonstrukce, oprava, okres Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boskovice dostanou nové atrakce. Lidé se podívají na čerpání vody  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.