Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihomoravští jeskyňáři zpřístupnili novou turistickou trasou s krápníky připomínajícími makaróny

Nové turistické lákadlo čeká na turisty v jeskyni Výpustek u Křtin v Moravském krasu. Jeskyňáři zpřístupní návštěvníkům dosud nepřístupnou trasu, při které se pokochají pohledem do propasti jeskyně nebo spatří tenká brčka – duté krápníky připomínající makaróny.

Ve zkušebním režimu se jeskyně otevře lidem poprvé o tomto víkendu. Díky zpřístupnění se rozšíří dosavadní návštěvnický okruh, který vede takzvaným krytem. Respektive tajným podzemním velitelstvím, které v roce 1961 tehdejší Československá lidová armáda pro případ válečného konfliktu vestavěla v délce 200 metrů dovnitř jeskyně jako samostatný objekt. Nová zážitková trasa povede po jeho obvodu – mezi vnější stranou krytu a přírodní stěnou jeskyně.

Bez elektrického nasvícení, s čelovými světly na helmách, v oblečeni které si lze zašpinit či overalech, návštěvníci v malých skupinách maximálně 10 lidí projdou i část Nízké chodby jeskyně, která výškou dělá čest svému jménu. Za prohlídku v podřepu se ale odmění pohledem na krásná tenká brčka – duté krápníky připomínající makaróny. Na stěnách jeskyně uvidí i historické podpisy dobových návštěvníků. Lidé také přes zábradlí nahlédnou do jedné z devíti propastí v jeskyni,“ popsal Pavel Gejdoš, mluvčí Správa jeskyní České republiky.

Po prohlídce jedné strany chodby podél krytu se po vystoupání patnácti schodů a nově vybudované kovové lávce se turisté dostanou přes tři metry vysokou stavbu krytu na jeho druhou stranu. Po cestě uvidí například barevné přírodní sintrové náteky. „Na rozdíl od klasické cesty krytem, není nová trasa bezbariérová, její délka bude 690 metrů a potrvá zhruba 80 minut. Vycházet bude podle zájmu po rezervaci předem na telefonu 516 439 111, účastníci musí být starší šesti let,“ dodala vedoucí jeskyně Výpustek Hana Horáková.
 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Správa jeskyní České republiky

Štítky Moravský kras, jeskyně, Výpustek, makaróny, turistická stezka, Československá lidová armáda, Hana Horáková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští jeskyňáři zpřístupnili novou turistickou trasou s krápníky připomínajícími makaróny  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.