Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Omikron se šíří jižní Moravou. Nakažené je zřejmě další dítě z Adamova

Jihomoravští hygienici mají nahlášeno sedmé podezření na variantu covidu-19 omikron. Jde o další dítě z Adamova. Na oficiální potvrzení předchozích šesti se stále čeká, napsala dnes ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Aktuálně máme nahlášeno další podezření na tuto variantu u dalšího dítěte z Adamova, z přípravné třídy, přímý kontakt s předešlými případy ze ZŠ Adamov není prokázán,“ uvedla Ciupek. V týdnu se v kraji objevilo šest případů. „Na oficiální potvrzení varianty u našich šesti případů nadále čekáme - provádí ho Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipkové viry Státního zdravotního ústavu v Praze,“ uvedla ředitelka.

Doplnila, že jde o dvě zdravotní sestry z jednoho pracoviště Fakultní nemocnice Brno a dvě děti jedné z nich, dále dva jedenáctileté žáky ZŠ Adamov. Mezi případy z Brna a Adamova přitom není žádná spojitost. Tři z nich mají podle ředitelky mírné příznaky, čtyři bezpříznakový průběh.

Žádný z uvedených necestoval do zahraničí, ani nikdo z jejich rodin, nedošlo ani ke kontaktu s kýmkoli, kdo by v zahraničí pobýval. Souvislost se šampionátem ve vodním pólu není u nikoho z uvedených žádná,“ uvedla Ciupek. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová dříve uvedla, že se prověřuje mezinárodní turnaj ve vodním pólu, který byl v Brně před několika týdny. Na něm byli i hráči z Jihoafrické republiky a jeden belgický hráč po návratu onemocněl.

Česko má dosud dva oficiálně potvrzené případy omikronu. První byla žena z Liberce, druhým člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu. Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Omikron, Covid, Mutace, Adamov, Brno, Jihomoravský kraj, Krajská hygienická stanice, Světová zdravotnická organizace, Státní zdravotní ústav, Fakultní nemocnice Brno, Jihoafrická republika, Praha, Pavla Svrčinová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omikron se šíří jižní Moravou. Nakažené je zřejmě další dítě z Adamova  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.