Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jižní Moravě se rozjely vleky, lyžaři zaplnili Olešnici

V Jihomoravském kraji se počínaje dneškem rozjely další vleky, lyžaři si letošní sezonu mohli poprvé vyzkoušet svah v Olešnici na Blanensku či ve Filipově údolí na Hodonínsku. Už minulý týden se rozjel vlek v Němčičkách na Břeclavsku, tam se ale lyžovalo především na umělém povrchu. Na snah do Olešnice dorazily desítky lyžařů, řekl správce areálu Jiří Kotlán.

Podmínky jsou skvělé, máme na svahu půl metru sněhu. Všechno zasněžené, je zima, jak má být. Lidé jsou rádi, že si mohou zalyžovat, jsou ukáznění, dodržují rozestupy, chovají se ohleduplně k druhým,“ popsal Kotlán. Areál nabízí sjezdovku o délce 500 metrů se stometrovým převýšením.

V Němčičkách je sjezdovka přes zimu pokrytá umělým povrchem, který umožňuje lyžování i za nepříznivých sněhových podmínek. Vlek se tam rozjel minulý víkend, sněhem ale byla tehdy pokrytá asi třetina svahu v jeho spodní části. Nyní už je svah i díky čtvrtečnímu sněžení sněhem pokrytý celý. Pro veřejnost je zatím otevřeno ale jen o víkendech odpoledne. „Ještě uvidíme, jak to bude na Vánoce. Elektřinu nám zdražili o 100 procent, budeme muset hodně přemýšlet, aby se nám to vyplácelo," uvedl za areál Jaroslav Stávek. V areálu mají v lyžařském kurzu 300 dětí, chystají se ale i kurzy pro dříve narozené a také školičky pro děti, které se do kurzu nedostaly. Areál s lyžařským vlekem je nejníže položeným ve střední Evropě. Jeho dolní část je v nadmořské výšce 180 metrů nad mořem a nejvyšší bod sjezdovky leží ve výšce 240 metrů nad mořem.

Dneškem se začalo lyžovat ve Filipově údolí. I tento svah si podle webových kamer přišly vyzkoušet desítky lyžařů. Během příštího týdne by se mělo začít lyžovat i v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku. V areálu pro lyžaře připravili nový vlek, do areálu je jiný přístup, nové jsou pokladny, jinde turnikety. „Změn bylo opravdu hodně. Ti, kteří sem byli zvyklí chodit, to tady ani nepoznají,“ řekl za areál Vlastimil Jílek. Ještě je ale třeba dokončit nějaké revize, kvůli administrativě se tak vlek rozjede o něco později, než třeba v nedaleké Olešnici. „Chtěli bychom jej zkušebně rozjet někdy příští týden, aby se to pěkně zaběhlo a byli bychom tak dobře připraveni na víkend," uvedl Jílek.

Vlekařům na jižní Moravě obecně nepřeje počasí, zimy jsou v regionu většinou mírné a téměř bez sněhu. Loni sezonu navíc ovlivnila vládní opatření proti šíření koronaviru. Na jihu Moravy se tak vleky nerozjely vůbec. V době, kdy areály mohly být otevřeny, k tomu v regionu nebyly vhodné klimatické podmínky.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski areál Olešnice

Štítky Lyžování, Covid, Rekreace, Jmk, Jihomoravský kraj, lyžař, Olešnice, svah, okres Blansko, Němčičky, okres Břeclav, okres Hodonín, sjezdovka, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se rozjely vleky, lyžaři zaplnili Olešnici  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.