Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Svíčky na Vánoce chystáme už od března, říká zakladatelka jihomoravské chráněné dílny

Vůně včelího vosku a ručně vyrobených mýdel s mateří kašičkou či levandulí. Daniela Koplová provozuje v Lažánkách na Blanensku malou chráněnou dílnu, která se zvláště před Vánoci nezastaví. Z výrobny vycházejí ručně vyráběné figurky do betlémů, adventní svíčky i vlastní med.

Původně sice byla učitelkou matematiky a fyziky, život a touha po změně ji ale dovedly k ruční výrobě z hedvábí. Když se Koplová setkala se svým partnerem, který už od mládí choval včely, bylo jasno. Společně se rozhodli svoji vášeň pro řemeslo spojit a začali s výrobou svíček a mýdel. „Zpracování tuků a vosků spolu historicky vždy souviselo a dělalo se dohromady,“ vysvětluje trojnásobná maminka.

Před deseti lety vznikl z již zajeté výrobny dnešní Mydlidědek. Chráněná dílna se v průběhu let stala výletním cílem tříd školáků i rodin, které si chtějí ruční výrobu produktů vyzkoušet na vlastní kůži. Nejvytíženější je provozovna v předvánočním čase, během něhož stoupá zájem zejména o svíčky z včelího vosku, kterých zaměstnanci vyrábějí desítky druhů.

Vosk od vlastních včel

Vosk v Mydlidědkovi získávají i z vlastních včelstev, která chovají na louce ve Křtinách na Blanensku. Aby vznikla kvalitní svíčka, musí se převařený vosk nejprve správně vyčistit. „Podle tloušťky formy na svíčku se musí vybrat také správný knot. Takže s každým novým tvarem musíme vyzkoušet několik bavlněných knotů a zjišťujeme, se kterým bude svíčka odhořívat nejdéle a nejlépe,“ popisuje Koplová.


Přelévání vosku do forem na svíčky

Vyčištěný vosk se rozpouští ve vodní lázní a ve správné teplotě se přelévá do nachystaných forem různých velikostí. Po zatuhnutí se z formiček vytahují svíčky ve tvaru zvířat či andílků. U běžných svící využívá chráněná dílna přírodní vosk, o Vánocích je ale velký zájem o dobarvované plovoucí svíčky. Právě jejich výroba je podle Koplové nejnáročnější, protože je potřeba vzít do ruky každý kus několikrát. „S vánočními plovoucími svíčkami se manipuluje hned pětkrát, takže s jejich výrobou začínáme už od března, kdy se začínáme chystat na vánoční trhy," říká.


Z vosku se vyrábějí plovoucí svíčky i ozdoby na stromeček, na které mají v Mydlidědkovi speciální detailní formy

Přišli o stánek na vánočních trzích

Právě Vánoce bývají pro Mydlidědka nejočekávanějším obdobím celého roku. Už čtvrt století byla provozovatelka lažánecké chráněné dílny zvyklá nabízet vyrobené produkty zákazníkům na brněnských adventních trzích. Letos poprvé ale stánek na náměstí Svobody neotevřela. „Že nás tentokrát nevybrali, jsem oplakala. Člověk ale nemůže brečet dlouho, a tak jsem začala hledat alternativy, jak zboží k lidem dostat a uživit se. Zaměřili jsme se na prodej na e-shopu a víkendové vánoční trhy v jiných městech. Ty se ale bohužel zrušily," popisuje situaci, kterou ovlivnila epidemie koronaviru, Koplová.

V letošním roce se neuskutečnily ani velké jarní jarmarky, které chráněná dílna pravidelně navštěvuje. „Už jsem vybrala všechna stavební spoření a popůjčovala jsem si peníze po rodině. Když něco děláte takhle dlouho, tak prostě nemůžete zavřít. Máte zodpovědnost za zaměstnance i zákazníky, kteří zboží chtějí," říká šéfová šesti pracovníků, kteří se starají o perfektní chod výroby a pečují o statisíce včel.

Covidovou dobu a chvíle, kdy musela být provozovna uzavřená, využila Koplová k vylepšení prostor pro zákazníky, kteří se mohou v lažánecké prodejně pohodlně usadit, dát si kávu a nechat své ratolesti, aby si vyzkoušely ruční výrobu voňavých mýdel a svíček. Téměř veškerým sortimentem chráněné dílny se nese duch včelařství. Z výrobny vycházejí mýdla s mateří kašičkou a zaměstnanci stáčejí také vlastní med.


Na svíčky, mýdla a další výrobky z dílny se mohou zájemci přijít podívat do provozovny v Lažánkách nebo obchůdku v Brně

V chráněné dílně stáčejí také vlastní med

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky chráněná dílna, Vánoce, výroba, řemesla, mydlidědek, svíčka, mýdlo, okres Blansko, Lažánky, pandemie covidu-19, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Svíčky na Vánoce chystáme už od března, říká zakladatelka jihomoravské chráněné dílny  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.