Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Otevírá se Býčí skála, jeskyně láká na archeologické nálezy

V červnu se již tradičně otevírá běžně nepřístupná jeskyně Býčí skála v Moravském krasu. V jeskyni, jež je součástí druhého nejdelšího jeskynního systému v České republice, provedl Jindřich Wankel před sto padesáti lety velké množství archeologických nálezů.

Jeskyně Býčí skála, která se jako součást Chráněné krajinné oblasti Moravský kras nachází na Blanensku, láká o červnových víkendech k navštívení. Vstup do běžně nepřístupné oblasti doplní komentované prohlídky expozice Cesta do pravěku Blanenska, které povede archeolog Muzea Blanenska Marek Novák.

„Díky spolupráci s muzeem ve Vídni je v expozici Cesta do pravěku Blanenska stále k vidění velký soubor archeologických nálezů, který v Býčí skále před téměř sto padesáti lety objevil Jindřich Wankel, otec Moravské archeologie. V expozici na vás také čeká rekonstrukce podoby princezny z Býčí skály v dobovém textilu s replikami šperků vyrobených podle skutečných archeologických nálezů," popsala ředitelka Muzea Blanenska Pavlína Komínková.

První komentované prohlídky, jež představí historii regionu od raného středověku až do doby kamenné, čekají návštěvníky již zítra v 10 a 13 hodin v Muzeu Blanenska. Po nich bude následovat vstup do samotné jeskyně. „Abyste měli cestu co nejpohodlnější a mohli nechat auto doma, vypravilo pro vás ČAD Blansko dva autobusy do Josefova a zpět," vysvětlila Komínková. Autobusy převezou zájemce přímo z muzea.

Prostory Býčí skály, která byla osídlena již od období paleolitu, využívali tehdejší lidé pravděpodobně jako jeskynní svatyni. Mezi nejvýznamější objevy, které v Býčí skále učinil archeolog Jindřich Wankel, patří soška bronzového býčka. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum Blanenska

Štítky Býčí skála, jeskyně, otevření, blansko, archeologický nález, Jindřich Wankel, Moravský kras, Muzeum Blanenska, Česko, okres Blansko, Cesta do pravěku, Marek Novák, Vídeň, raný středověk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevírá se Býčí skála, jeskyně láká na archeologické nálezy  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.