Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči likvidují rozsáhlý požár na Blanensku

, aktualizováno 11. května 2021, 20:02

Jihomoravští hasiči zasahují u Černovic na Blanensku, kde hoří les. Jednotky vyhlásily požár třetího stupně a v akci je také vrtulník. Zatím není jasné, o jak rozsáhlý požár se jedná. Hasiči o akci informovali na sociální síti Twitter. Zásah potvrdil ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Filip Venclovský.

Požár měli hasiči nahlášený krátce před 15:00, vyhlášený je 3. stupeň poplachu. Zasahuje 19 jednotek hasičů. „Zásah komplikuje silný vítr a nepřístupný terén, vodu musíme dovážet z Černovic,“ uvedl Venclovský. U požáru zasahoval i vrtulník s takzvaným bambi vakem. Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně, nejzávažnější je čtvrtý vyhlašovaný při mimořádných situacích.

Hasiči dnes zasahovali u rozsáhlejšího požáru lesa i u Hlubokých Dvorů na Brněnsku, kde hořel les a paseka na ploše asi 200krát 200 metrů. Na místě zasahovalo asi 50 hasičů, kvůli zvýšené spotřebě vody a silnému větru vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Hrozilo, že se oheň rychle rozšíří dál. Hašení trvalo asi dvě hodiny. Druhé stupně poplachu hasiči dnes vyhlásili i u dalších požárů na jihu Moravy, a to u Níhova na Brněnsku, kde hořel les o rozloze 400krát 400 metrů, také u obce Osiky na Brněnsku. Tam hořela hrabanka a lesní porost, celkem o rozloze asi 70krát 70 metrů.

Druhý stupeň požárního poplachu hasiči na jihu Moravy vyhlásili i v pondělí odpoledne při požáru lesa u Kněževsi na Blanensku. Tam hořelo na ploše asi 100krát 100 metrů, požár likvidovali asi čtyři hodiny.

Požáry v přírodě jsou častější, když delší dobu neprší a je sucho. Stačí pak třeba jen nedopalek cigarety odhozený do trávy či jiskra od projíždějícího vlaku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky požár, Černovice, Blanensko, HZSM JMK, les, okres Blansko, Twitter, Brněnsko, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči likvidují rozsáhlý požár na Blanensku  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.