Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Na náměstí v Blansku vykvetl básníkovník

Přichází jaro a příroda už se pomalu probouzí k životu. Nejinak tomu je i v Blansku, kde však vykvetl poměrně netradiční strom – básníkovník. Jeho výjimečnost tkví ve skutečnosti, že místo ovoce plodí básně. Ty si lidé mohou vzít domů na památku.

Strom Básníkovník totiž podle ředitele blanenské knihovny Lukáše Dlapy připomíná, že 21.březen není jen prvním jarním dnem nebo Dnem Downova syndromu, ale také Světovým dnem poezie.

„Pracovníci knihovny proto už několikátý rok po sobě připraví básničky, zataví je do fólií, aby jim neublížil případný déšť a pak je vždy 21. března ráno pověsíme na strom. Lidé si tam můžou básničky nejen přečíst, ale mohou si je i odnést domů,“ říká Lukáš Dlapa.

Na stromě visí básničky českých i světových básníků, jsou tam ale i verše autorů ze svatovalentýnské soutěže, kterou městská knihovna každý rok pořádá.

Letos poprvé však Básníkovník vykvetl v prostoru poblíž bývalého hotelu Dukla, protože pod stromem před radnicí, kam se až dosud básničky věšely, jsou zasázené jarní květiny.

„Básničky budou na stromě viset, dokud je lidé neotrhají. Většinou verše zmizí během pár dní, takže předpokládám, že po neděli už tam nic nebude,“ dodal s úsměvem ředitel blanenské knihovny.

Foto Ondřej Požár

Štítky Blansko, strom, básně, básníkovník, knihovna

FOTO: Na náměstí v Blansku vykvetl básníkovník  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.