Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hladiny řek v Jihomoravském kraji klesají, v Brně voda zaplavila bagr

Hladiny řek v Jihomoravském kraji dnes postupně klesají. Povodí Moravy eviduje druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost už jen na Svratce v Židlochovicích na Brněnsku, vyplývá z jejich webu. Třetí stupeň upozorňující na ohrožení je na Svratce v brněnské ulici Pořičí. Podle vodohospodářů je to ale ovlivněno stavebními pracemi. Voda tam nicméně zaplavila bagr stojící v korytu.

„V pondělí jsme byli přivolání na Pořičí, kde byla část bagru zatopená. Další nebezpečí ale nehrozilo, a tak jsme zavolali firmu, která má stavbu na starost, aby si s tím poradila," řekl dnes  mluvčí hasičů Jan Dvořák. Bagr v korytě zůstal a dnes byl téměř celý zatopený.

Kromě druhého a třetího stupně je nyní v kraji na několika místech také první stupeň povodňové aktivity, který značí bdělost. Týká se to Svratky ve Veverské Bitýšce na Brněnsku, Svitavy v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku nebo Moravy v Lanžhotě na Břeclavsku a Strážnici na Hodonínsku. V noci výrazně nepršelo, a tak vodohospodáři ráno evidovali pokles průtoků a postupné odeznívání povodňové aktivity. Průtok pozvolna rostl pouze v horní části řeky Moravy, a to v důsledku odtávání sněhu, uvedl jejich mluvčí Petr Chmelař.

Rovněž Dvořák vnímá dnešek jako klidnější. Hasiči od půlnoci do 16:00 vyjížděli ke 14 technickým pomocím, z toho šestkrát odstraňovali spadané stromy a jednou kmen, který se zasekl o most a bránil průtoku. "Od pondělí také pokračujeme s čerpáním vody z jeskyně v Ostrově u Macochy. Dnes ráno hladina poklesla, takže čerpadla postupně omezujeme," řekl.

V důsledku zvýšených vodních toků budou ve středu Punkevní jeskyně uzavřené. Lidé, kteří si koupili e-vstupenku na prohlídku, si mohou termín prohlídky přesunout, nebo dostanou zpět peníze, uvedli správci na facebooku jeskyní. Sloupsko-šošuvské jeskyně a jeskyně Výpustek budou otevřeny standardně.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Voda, Jihomoravský, PMO, Svratka

Hladiny řek v Jihomoravském kraji klesají, v Brně voda zaplavila bagr  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.