Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravští vinaři mají práci. Začali sbírat hrozny na burčák

První hrozny na letošní burčák začali sklízet vinaři na Břeclavsku. Letos odstartovala sklizeň hroznů na burčák přibližně o deset dnů později než v předchozích letech, jak vinaři řekli. Miloslav Machuča, který se na prodej burčáku specializuje, sbíral ve vinohradu v Úvalech u Valtic na Břeclavsku odrůdu Irsai Oliver a vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice zase kromě Irsai Oliver i velmi ranou odrůdu Augustovskij.

„Odrůda Augustovskij je taková vinařská rarita. Jde nejspíš o nejranější odrůdu na Moravě. Letos ale bude náš první burčák nejen z této odrůdy, ale i z odrůdy Irsai Oliver. Ty nejzralejší hrozny odrůdy Augustovskij si ve vinohradu našly srnky a přes půl úrody této odrůdy nám sežraly," poznamenal ředitel Vinných sklepů Valtice David Šťastný.

Ve stejný den jako on vyrazil poprvé sbírat hrozny i Miloslav Machuča. Cukernatost hroznů Irsai Oliver dosáhla v jeho vinohradu 14 stupňů, což je u prvních sbíraných hroznů obvyklé. Na šesti hektarech pěstuje Machuča odrůd několik. „Rozložení je takové, abych měl burčák po celou sezonu, tedy do října. Po Irsai Oliver bude dozrávat Muškát Moravský, Müller Thurgau, Veltlínské zelené a naposledy Sauvignon téměř zároveň s Ryzlinkem Rýnským," uvedl Machuča, který každoročně vyrobí přibližně 15 tisíc litrů burčáku.

Machučovy stánky se na stálých místech v Lednici, za Valticemi a u Novomlýnských nádrží objeví určitě už v sobotu, podle rychlosti kvašení možná i v pátek. Vinné sklepy Valtice počítají s prodejem prvního burčáku v pátek večer. Vinařství jej nabízí pouze ve vlastní Vinařské pohotovosti ve Valticích. „Od tohoto víkendu bude k dispozici burčák každý víkend, poté přejdeme na denní bázi, jak bude postupovat vinobraní," dodal Šťastný. Zahájení hlavní části vinobraní očekává v prvním či druhém týdnu v září, jak tomu bývá dlouhodobě.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat od 1. srpna, tak časný prodej ale nebývá obvyklý, v minulých letech byl první burčák z raných odrůd k dispozici obvykle mezi 5. srpnem a 20. srpnem.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky Burčák, Vinaři, Jihomoravský, Kraj, Sklizeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští vinaři mají práci. Začali sbírat hrozny na burčák  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.