Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jižní Morava se vzpamatovává ze silných bouřek. Odborníci zachytili i supercelu

Přes sto kilometrů v hodině dosahovala rychlost bouře, kterou meteorologové zpozorovali na jižní Moravě v lokalitě Kyjova a okolí. Podle odborníku šlo o supercelu. Přírodní jev nakonec nenapáchal více škody. Daleko větší problémy hlásili lidé na Vyškovsku a Břeclavsku, kde řádily bouřky.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na twitteru informoval o silné levostáčivé supercele na Kyjovsku. Supercela je silná bouře rotující kolem své osy. „Mohla produkovat kroupy až kolem pěti centimetrů, což je nepotvrzeno, ale podle hlášení z terénu šlo spíše o velké nánosy menších krup. Také nárazy větru v ní mohly dosahovat až 30 metrů za sekundu, což je asi 110 kilometrů za hodinu. Supercela už Kyjovsko opustila a putuje dále na sever až severovýchod," napsala Jitka Kučerová z brněnské pobočky ČHMÚ.

Část jižní Moravy zasáhly v pondělí odpoledne silné bouřky. První případy související s počasím začali hasiči evidovat kolem 16:45, jejich počet nejrychleji narůstal asi do 18:30, pak se situace začala uklidňovat a kolem 20:00 už byla stabilizovaná. Do té doby hasiči zasahovali na přibližně 60 místech. Ve většině případů odstraňovali popadané stromy. Bouřky přinesly problémy zejména na Vyškovsku. a Břeclavsko.

„V Nesovicích déšť splavil bahno z polí, které se přeplavilo asi přes šest domů. Odčerpáváme tam a nánosy bahna vysáváme. V okolních obcích evidujeme nánosy bahna na silnicích, ale domy zasažené nejsou," sdělil Komosný. Hasiči vedle stromů a zaplavených cest v několika případech řešili také odstraňování nebezpečných stavů, jako jsou třeba uvolněné střešní krytiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky Hasiči, Bouřky, Supercela, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava se vzpamatovává ze silných bouřek. Odborníci zachytili i supercelu  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.