Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

České dráhy jsou jediným dopravcem, který nabídl kraji provoz vlaků od roku 2020

České dráhy jako jediné daly nabídku Jihomoravskému kraji na provoz regionálních vlaků od začátku roku 2020 do konce roku 2022. Jelikož nabídka splňovala veškeré potřebné náležitosti dané zákonem, kraj ji přijal. Jak nabídka ČD vypadá, nechtěla ani jedna strana komentovat. Mluvčí kraje Monika Brindzáková neuvedla ani termín, kdy by se mohla smlouva kraje s dopravcem podepisovat. Dodala však, že posouzení úplnosti nabídky bude trvat zhruba dva týdny.

Hodnota tříletého kontraktu, jak ji určil kraj, byla 5,6 miliardy korun, a má v něm být opce, která kraji umožní smlouvu prodloužit ještě o další tři roky. Současná desetiletá smlouva s Českými drahami vyprší stejně jako v ostatních krajích s koncem jízdního řádu v polovině prosince příštího roku. Ročně kraj posílá dopravci téměř miliardu korun včetně státního příspěvku.

Kraj pořídí vlastní vlaky

Kraj koncipoval smlouvu takto, protože předpokládá, že od roku 2023 by měly na dvou páteřních linkách jezdit vlaky, které sám nakoupí a dopravci je pouze pronajme.

„Máme zájem a také technické a provozní možnosti pokrývat dopravu na celém území kraje. Zlepšení kvality souprav bude předmětem nabídky a jednání s krajem, rozsah však přirozeně limituje krátká doba kontraktu. Životnost nových vlaků je obvykle 30 až 40 let. Zlepšení kvality tak lze očekávat především na páteřních linkách díky novým jednotkám pořízeným krajem," uvedl na začátku roku mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský.

Nové vlaky mají jezdit na tratích z Brna do Letovic, Tišnova, Křenovic a Břeclavi. Kraji už se do výběrového řízení přihlásilo pět výrobců.

Většina linek má vagóny z NDR

Dosud na páteřních linkách jezdí jednak zhruba 50 let staré elektrické vlaky a jednak nepříliš komfortní vagóny vyráběné v 80. letech v NDR. České dráhy je nahradily jen z malé části na lince z Letovic do Křenovic novými vlaky RegioPanter. A právě jen tyto nové vlaky a motorové vlaky Regionova jsou bezbariérové, jiné regionální vlaky ne.

Ostatním vadila krátkodobá smlouva

Ostatní dopravci neměli o krajské linky zájem vzhledem ke krátkodobé smlouvě, například RegioJet dříve avizoval, že by se chtěl přihlásit do soutěže až ve chvíli, kdy kraj bude poptávat dlouhodobé zajištění dopravy.

Foto Flickr.com | Zdroj ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, dopravce, nabídka, 2020, provoz, vlaková doprava, České dráhy, Německá demokratická republika, Letovice, RegioJet, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České dráhy jsou jediným dopravcem, který nabídl kraji provoz vlaků od roku 2020  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.